{ "title": "Adet Arası Kaç Gün Olmalı", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-arasi-kac-gun-olmali.gif", "date": "22.01.2024 01:13:08", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Adet Arası Kaç Gün Olmalı, Adet döngüsü kadın vücut sağlığının en belirgin göstergelerinden biridir. Ergenlik döneminden başlayarak menopoza kadar geçen sürede kadınlar yıl boyunca her ay adet olurlar. Fakat adet düzeni her kadın için farklıdır. Çünkü adet döngüsünde kadının yaşı ve hormonal değerleri gibi farklı parametreler mevcuttur. Ergenlik döneminde beyinden gelen uyarılar, yumurtalıklardan östrojen ve progesteron adı verilen hormonların salınmasını sağlar. Adet döngüsüde bu hormonlar tarafından belirlenir.

Genel kabul gören iki adet arası süre ortalama olarak 28 gün olarak kabul edilir. Uzmanlar bu sürenin 22-35 gün arasında değişebileceğini de belirtirler. Ayrıca iki adet arasındaki tarih sayılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar olan sürenin sayılmasıdır.

İki adet arası günler sayılırken

1. Gün; âdet kanamasının başladığı gündür. İlk gün kanama çok yoğun olmamakla birlikte sancılı olabilir. Östrojen en düşük seviyededir.

2 ila 5. Günler; ilk güne oranla 2-3. Günde artan kanama 4-5. Günlerde azalmıştır.

6. Gün; kanama nerdeyse bitmiştir, bazı kişilerde çamaşırda hala lekelenmeler vardır. Bu arada yumurtalıklarda Folikül adı verilen bir kese içinde olan yumurtalar büyümeye başlar.

7 ila 12. Günler; Yumurtayı içinde bulunduran kesecik büyümeye devam eder, östrojen üretimi vardır ve rahmin için duvarı giderek kalınlaşır.

13 ile 14. Gün; ovulasyon dönemi; bu günlerde olgunluğa ulaşan yumurtalar yumurtalıklardan dışarı salınırlar. Ovulasyonun gerçekleştiği günlerde karnın alt tarafında, kasıklarda hafif ağrılar oluşabilir. Çamaşırda kahverengi lekeler ya da çok az kanama görülebilir. Ovulasyon döneminin bir diğer özelliği vücut ısısının artmasıdır.

15 ila 18. Günler; Yumurtalıklardan salınan yumurtalar tüpler aracılığıyla rahme ulaşır. Bu günlerde östrojen seviyesi düşmeye başlarken yumurtalıklardan progestoren denilen hormon salınmaya başlar.

19 ila 20. Günler; Rahim artık gebeliğe tamemen hazırdır. Yumurtalıklardan salgılanan progestoren, endometrium denilen rahmin iç tabakasının kalınlığını arttırır. Adet öncesi gerginliğe ve ciltte bozukluklara yol açan bu hormon Premenstrual Sendroma yol açar.

21 ila 28. Günler; Progesteron ve östrojen bu dönemde yükselir. Göğüslerde ağrı, sızı ve hassasiyet oluşur. Vücutta su toplanır. Belli gıdalara karşı istek duyulabilir ya da tam tersi olarak mide bulantıları görülebilir. Yumurta döllenmedi zaman gebelik oluşmadığından bu haftanın içinde progesteron ve östrojen seviyeleri düşmeye başlar. En düşük seviyeye geldiği gün ise yeniden döngü içine girilir ve adetin 1. Gününe dönülür.
" } ] }