{ "title": "Adet Azalması", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-azalmasi.jpg", "date": "20.01.2024 13:42:43", "author": "Usun", "article": [ { "article": "
Adet azalması; ergenliğe giren her genç kız adet (Regl) kanaması görür. Belli bir yaşa gelene kadar yani menopoz dönemine kadar âdet kanaması devam eder. Bayanlar da adet düzensizliği yoksa eğer her ay belirli zamanlarda adet (Regl) kanaması görülür. Bazı bayanların âdet kanamaları az olurken bazı bayanların âdet kanamaları çok olur. Kimi bayanın adet görme zamanı kısa sürerken bazı bayanların adet görme zamanları uzundur. Âdet kanaması ilk zamanlar faza iken daha sonraki zamanlarda azalması anormal bir durumdur ve altta yatan sebepler bulunmalıdır. 40 yaşından önce adetin azalması veya kesilmesi kesinlikle normal olmayan bir durumdur. Bu duruma erken menopoz adı verilir. Erken menopoz ciddi hastalıkların habercisi olabilir ve bu ciddi olabilecek hastalıkların başında da kemik erimesi gelmektedir.

Det kanamasının kısa olması, az olması şeklinde adlandırılan bu duruma tıp dilinde hipomenore adı verilir. Adet görülen sürenin an az 2 gün sürmesi ve günde 2 tane pedin değiştirilmesi normal olarak kabul edilmektedir. Bu durumdan daha az olan âdet kanamalarına hipomenore denmektedir. Bazı bayanlar âdet kanamalarının kısa olmasından dolayı şikâyet etmektedir. Ancak bu durum bazı bayanlarda normaldir. Adetin 2 ya da 3 gün sürmesi kısa değil aksine normal bir durumdur. Adet süresi her kadında 5 - 6 gün veya 1 hafta sürmek zorunda değildir.

Adet Azalmasının Sebepleri Nelerdir?

Det kanamasının az olmasındaki nedenlerin en başında hormonal sebepler gelir. Yaş ilerledikçe bayanlarda görülen hormonların azalması da âdet kanamasının azalmasına neden olmaktadır. Yine guatr hormonlarının azalması da kanamanın az olmasına neden olabilir. Rahim içerisinde yapışıklığa (Asherman sendromu) neden olan bazı ameliyatlar da adet miktarının azalmasına neden olabilir ve nadir de olsa bu tür yapışıklıklar kürtaj sonrasında da olabilir. Eğer asherman sendromu tüm rahim içini kapsıyorsa bu sendromu yaşayan bayanın bir daha adet olma olasılığını sıfırlayacak kadar ciddi bir durumdur. Bundan dolayı kürtajı yapan doktor ve nasıl yaptığı çok ama çok önemlidir.

Adet Azalmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bayanlar dikkatli bir şekilde muayene edilmeli ve bu işleme vajinal ultrasonografik incelemenin de eklenmesi gerekmektedir. Eğer bayan daha önce kürtaj olmuş ise rahim içi histeroskopi ile değerlendirilmeli ve eğer yapışıklık var ise kesilip açılmalıdır. Bu yöntem dışında rahim filmi de çekilebilir. Uygulanacak tedavi için bazı hormon ilaçları kullanmak gerekebilir. Eğer bayanda Hipotiroidi gibi bir hastalık varsa guatr hormonları verilebilir. Tedavi kanamayı azaltan etkene göre planlanır ve tedavi bu şekilde gerçekleştirilir.
" } ] }