{ "title": "Adet Başlangıcında Kahverengi Akıntı", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/asdet-baslangicinda-kahverengi-akinti.gif", "date": "19.01.2024 17:46:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Adet başlangıcında kahverengi akıntı, vajinal akıntılar miktarı fazla olmadıkça normal kabul edilen bir salgıdır. Kadınların çoğunda adet döngülerinde bir miktar akıntı görülebilir. Bu aslında vajinanın içindeki rahim boynu ve bezelerinin ürettiği sıvıdır. Bunun oldukça önemli bir görevi vardır. Vajinadan gelen akıntının içinde, vajina duvarındaki eski hücrelerde dışarı atılır. Bu yüzden vajinanın sağlıklı ve temiz olmasına yardımcı olur. Bu akıntılar genellikle kokusuz olur, kaşıntı ve yanma etkisi yapmaz. Fakat adet başlangıcındaki akıntının rengi ve yoğunluğu değişiklik gösterebilir. Özellikle adet başlangıcındaki akıntıların miktarı artabilir. Vajinal akıntı normalde beyaz, şeffaf renkli olur. Yumurtlama döneminde yoğunlaşabilir. Adet döneminden evvel ve sonra oluşan beyaz, yoğun akıntılarda normaldir. Beyaz akıntıyla birlikte kaşıntının olması ise normal kabul edilmez. Adet başlangıcında kahverengi akıntı olması da pek çok hastalığın işareti olabilir. Genellikle kahverengi akıntının nedeni, vajina içindeki eski kan hücrelerinin olmasına bağlanır. Bu akıntı çoğu zaman aylık döngünün başlayacağını da haber verebilir. Yani adet başlangıcında gelen kahverengi akıntı çeşitli sebeplere dayanabilir. Rahimdeki, vajina duvarındaki, rahim boynundaki poliplerde kahverengi akıntı nedeni olabilir. Poliplerdeki kanama kahverengi bir akıntıya neden olabilir.

Adet başlangıcında kahverengi akıntı gebeliğin erken belirtisi olabilir

Bazı adet başlangıcındaki kahverengi akıntılar, fetusun endometriuma yani rahim içi dokusuna yerleşirken oluşan kanamaya benzer implantasyon kanaması nedeniyle olabilir. Kadınlar adet başlangıcında böyle bir kahverengi akıntıyla karşılaşırsa, bu akıntı gebeliğin erken belirtisi şeklinde yaşanabilir. Gebelik durumu olanlar, adet başlangıcında ya da adetten bir hafta önce gelebilecek kahverengi akıntıya karşı hazırlıklı olmalıdır. Bu akıntı normal kabul edilir. Fakat bunun miktarı fazla olmaz. Akıntının rengi iyi analiz edilmeli, sarı, yeşil renkte olduğunda, parçalı, çok yoğun olduğunda ise hemen doktora gidilmelidir. Kokulu akıntı da enfeksiyon belirtisi olarak görülmelidir.

Kadınlar bedenlerini iyi tanıyorlarsa, bu şekilde gelen akıntılarında ne derece önemli olabileceğini de anlayabilirler. Rutin akıntılarda telaş yapmazlar. Fakat renk, koku, yoğunluk gibi değişimlerde, jinekoloğa giderek muayene olmayı ihmal etmezler. Yapılacak tetkikler sonucunda adet başlangıcında ya da diğer zamanlarda gelen kahverengi akıntıların nedeni belirlenebilir.
" } ] }