{ "title": "Adet Bittikten Sonra Kan Gelmesi Neden Olur?", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-bitiminden-sonra-kan-gelmesi.gif", "date": "20.01.2024 07:22:35", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Adet bitiminden sonra kan gelmesi, Hormonal ya da strese dayalı kimi nedenlerden ötürü adet düzeninde gecikme, sapma ya da ara kanamalar görülebilir. Kanaların nedenlerini daha iyi anlamak için öncelikle âdet kanamasının ne olduğunu anlamak gerekir.
det kanaması, kadınlarda ergenlik döneminde başlayan ve menopoza kadar devam eden, yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonunun rahmin iç tabakasını kaplayan endemetruim adı verilen tabakada ay boyunca değişikliklere neden olmasıdır. Det kanamaları yaklaşık 3- 7 gün arasında sürer. Kanamanın başladığı tarihten 14 gün sonrası ovulasyon dönemidir bu dönemde yumurtalar gebelik için uygun büyüklüğe gelmiş olurlar ve âdet kanamalarının kesilmesinden yaklaşık 1 hafta sonraya denk gelen bu süre içinde yani yumurtlama döneminde az miktarda kan gelmesi ya da çamaşırda kahverengi lekeler oluşması normaldir.

Ayrıca, gelişen yumurta hücrelerinin çatlamaması sonucu östrojen hormonu salgılamaya devam ettiğinde rahmin iç zarı kalınlaşmaya devam eder, Yumurtlama olmadığı için progesteron salgılanmaz ve bir müddet sonra rahmin iç zarı kırılır ve adet bitiminden sonra kanama meydana gelebilir. Bu tip kanamalar, ergenliğe giriş döneminde, polikistik over sendromunda, menopoz öncesi dönemde ve emzirme dönemlerinde oluşur.

Ayrıca âdet kanamalarının kadınların hayatında anormal sayılabilecek şekilde düzensiz olan bazı dönemleri de vardır, bu dönemlerden biri âdet kanamalarının başladığı yaş olan 9-16 yaş arası süreçtir kanamaların başladığı bu dönemde adetler çok kısa sürebilir, uzayabilir ya da adet bitiminden sonra küçük kanamalar olabilir. Bu dönemlerden diğeri de âdet kanamalarının azalmaya başladığı 35- 50 yaş arası menopoz dönemidir. Bu dönemde âdet kanamaları arasındaki süre uzayabilir, âdet kanamaları gecikebilir ve âdet kanamaları daha az sürebilir. Bu süreçlerde doktorunuzla iletişim halinde olmanız bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olur.

Yukarıda bahsedilen ovulasyona bağlı ay ortasında hafif kanama, ergenlik ve menopoza bağlı adet bitiminden sonra gerçekleşen çamaşırda lekenlenme yaratan kanamalar normaldir. Fakat kanamaların aşırı olduğu durumlarda üreme organlarında enfeksiyon, kist, miyom, polip, tümör, çeşitli hormonal hastalıklar ve kanser habercisi olabilir. Tiroit bezindeki sorunlar ya da ilaç kullanımı da adet bitiminden sonra kan gelmesinin nedenleri arasında sayılabilir.

Adet bitiminden sonra kan gelmesinin nedenlerini başlıklar halinde yazarsak
" } ] }