{ "title": "Adet Dışı Kanama", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-disi-kanama.jpg", "date": "19.01.2024 06:17:45", "author": "Bahtı", "article": [ { "article": "
Adet dışı kanama, âdet kanaması bittikten birkaç gün sonra yeniden bazen leke şeklinde bazen tam bir âdet kanaması gibi yoğun bir şekilde kanama gerçekleşebilir. Bu durum tıp dilinde 'metroraji' olarak adlandırılır. Adet dışı kanamalar mutlaka ciddiye alınarak bir jinekoloğa başvurmak gerekir.

Normal âdet kanaması kişiye göre değişebilen, ancak ortalama 5-7 gün kadar süren ve düzenli aralıklar halinde gerçekleşen kanamalardır. Bu döngü 21-28 ün arasında bir gerçekleşir. Bu düzenin haricinde gerçekleşen kanamalar adet dışı kanama olarak tanımlanır. Ara kanama ile karşı karşıya kalan kişi gelen kanın vajinadan geldiğinden emin olmalıdır. Çünkü bazen makattan gelebilecek hemoroide bağlı bir kanama vajinal kanama ile karışabilir.

Adet Dışı Kanama Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

Adet dışı kanmalarda altta yatan sebep kadının genel sağlık durumu ile yakından alakalı olabilir. Ayrıca aşağıda sıralanan nedenlerden dolayı da adet dışı kanama gerçekleşebilir.
Adet dışında gerçekleşen kanama ciddi boyutlarda ise mutlaka araştırma amacı ile bir doktora başvurmak gerekir. Bu gibi olasılıklarda özellikle aspirin tarzı ilaçların kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Doktor araştırma anında oluşan kanamanın süresi, miktarı ve daha evvel gerçekleşip gerçekleşmediği gibi bazı sorular yönelterek, muayene ve ultrasonografi uygulayacaktır.

Adet Dışı Kanamalarda Tedavi Nasıl Yapılır?

Adet dışında gerçekleşen kanamalarda tedavi altta yatan sebebe yönelik yapılmalıdır. Çok sık olmasa da yoğun yaşanan kanamalarda kanamayı durdurmak için kürtaj yapmak uygun görülebilir.
" } ] }