{ "title": "Adet Dönemi", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-donemi.jpg", "date": "21.01.2024 21:24:15", "author": "Sargın", "article": [ { "article": "
Adet dönemi, adet kadınların aylık olarak gördükleri kanamalardır. Adet görüldüğünde, rahim iç tabakası dökülür. Adet kanı rahim boynunda bulunan açıklıktan geçip, rahimden vajina aracığıyla vücuttan atılır. Adet dönemleri genellikle 3 veya 5 gün devam eder. Adet döneminin düzenli olarak yaşanması adet döngüsü olarak adlandırılır. Düzenli bir adet döngüsü, vücudun önemli organlarının normal çalışmasının göstergesidir. Adet döneminde sağlıklı kalmak için salgılanan hormonlar, vücudun her ay düzenli olarak hamile kalabilmesini sağlar. Adet döngüsü ilk adetin başladığı günden, sonraki adetin ilk gününe kadar devam eder. Bu süre yaklaşık olarak 28 gündür. Bazı hallerde 21 gün ile 35 gün arasında seyredebilir. Adet döngüsünü kontrol altında tutan, hormonların artan ve azalan seviyeleridir.

Adet döngüsünde yaşananlar nedir?

Dönemin ilk kısmında östrojen hormonu yükselme gösterir. Östrojen hormonu, kemiklerin güçlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca rahim iç tabakasının yenilenmesini ve kalınlaşmasını sağlamaktadır. Hamilelik oluşumunda, rahmin iç tabakasının embriyonun beslenmesinde büyük rolü vardır. Rahim içi hazırlanırken, yumurtalıklarda bir yumurta olgunlaşma sürecine girer. Yaklaşık olarak 28 gün süren döngünün 14. Gününde yumurta yumurtalıktan ayrılır. Bu döneme ovulasyon adı verilir. Yumurtalıktan ayrılan yumurta fallop tüplerinden, rahme doğru gider. Bu aşamada hormonlar yükselerek, döl yatağını hamileliğe hazırlar. Kadın için hamile kalma süresi, yumurtlamadan üç gün önce ya da üç gün sonradır. Adet döngüsü daha uzun ya da kısa olan kadınlarda, yumurtlama farklı dönemlerde gerçekleşir. Yumurtanın spermle döllenmesi, hamile kalmaya neden olur. Döllenme olmadığı takdirde, yumurtlama parçalanır. Bundan sonra hormon seviyelerinde düşüş meydana gelir, rahim duvarları adet dönemi sonrasında dökülmeye başlar.

Adet döneminde yaşananlar nedir?

Adet döneminde rahmin kalınlaşmış duvarları ve kan vajinadan dışarıya atılır. Âdet kanaması her ay aynı olmadığı gibi, her kadının farklı olabilir. Vajinadan atılan kan miktarı farklı oranlarda olabilir. Adet döneminin süresi de farklıdır. 3-5 gün arasında sürse bile, 2-7 gün arası da normal olarak kabul edilebilir. Döngüler yaşla beraber kısalma gösterir ve daha düzenli hale gelir.

Adet dönemi sorunları nelerdir?
Adet dönemi ne kadar sürer?

Genç kızlar ilk âdet kanamasını genellikle 12 yaş civarında görmeye başlar. Âdet kanaması göğüslerin büyümesinin üstünden, iki yıl sonra gerçekleşir. Bu sürede adet görmeyen genç kızların jinekolojik muayeneye gitmesi gerekir. Kadınların adet görme dönemi menopoza kadar devam eder. Menopoz 45-55 yaş arasında yaşanır. Bu dönem yumurtlamanın olmadığı ve âdet kanamasının görülmediği bir dönemdir. Menopoz bir geçiş dönemi yaşanarak gerçekleşir. Bu süreç 2-8 yıl arasında devam edebilir.

Adet dönemi ile ilgili hangi sorunlarda doktora gidilmelidir?
" } ] }