{ "title": "Adet Döneminde Bel Ağrısı", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-doneminde-bel-agrisi.gif", "date": "21.01.2024 22:43:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Adet döneminde bel ağrısı, çoğu kadında adet döneminde bel ağrısı, karın ağrısı, gerginlik gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Bu durum tıpta 'Ağrılı adet görme' olarak tanımlanır. Üreme çağındaki kadınlarda adet görme 15-50 yaş aralığında gerçekleşir. Bu dönemde rahim gebelik için her ay düzenli bir şekilde hazırlık yapar. Uterusun iç zarı gebelik gerçekleşecekmiş gibi bazı değişikliklere maruz kalır. Ancak gebelik oluşmadığında kanama ile dışarı atılır. Çoğu kadında kanamanın oluştuğu dönemde uterus kasılmaları nedeni ile bel ağrı, karın ağrısı ve kramp tarzı bazı ağrılara maruz kalır. Bu tür ağrılar adet döneminden bir iki gün önce başlayarak kanamanın ikinci ya da üçüncü gününe kadar devam eder.

Adet döneminde bel ağrısı nedeni ile çoğu kadın günlük aktivitelerini yerine getiremeyebilir ve iş veriminde düşüş yaşanabilir. Adet döneminde bu tür bir ağrıya tüm kadınların %65'inde rastlanır. Bu yüzdenin yaklaşık %10'unda ağrının şiddeti daha fazladır. %10'luk kısımda bel ağrısı ya da karın ağrısı ile daha farklı sıkıntılarda yaşanabilir. Adet döneminde ağrı daha çok 15-25 yaş arasındaki bayanlarda rastlanır. Çalışma şartları, stres, psikolojik sorunlar ağrının şiddeti büyük oranda etkileyebilmektedir. Bu vakalarda ağrı her adet döneminde yaşanır. Kişi için adet dönemi resmen kabusa dönüşebilir. Adet döneminde bel ağrısı eğer ağrı kesici ilaçlar ile kontrol altına alınamıyorsa mutlaka alta yatan nedenin tespiti için doktora başvurmak gerekir.

Ağrı bel bölgesinde, kasıklarda ve karın bölgesinde kendini daha çok hissettirir. Ağrının tipi tıpkı idrar yolu enfeksiyonu gibi algılanabilir. Ağrıya eşlik eden mide bulantısı, kusma, terleme, baş dönmesi, iştah kaybı ya da tatlıya düşkünlük olabilir.

Ağrılı adetin nedeni araştırılarak sebebe yönelik tedavi başlatılır. Tedavi süreci hormonal preparatlardan psikolojik tedaviye kadar uzanabilir. Bu dönemde birkaç tedavi yöntemi aynı anda denenebilir. Ağrıların stresten kaynaklandığı düşünülerek direkt psikiyatrik tedaviye başlanabilir. Doktora başvuran hastalarda tıbbi açıdan herhangi bir neden saptanamazsa antidepresan ilaçlar önerilir. Bu ilaçların yanında eczanelerden reçetesiz temin edilebilecek ağrı kesiciler de kullanılabilir. Bazı vakalarda gerginliği azaltmak amacı ile ilaçlar da tavsiye edilebilmektedir.

Adet döneminde oluşan bel ağrısı ya da karın ağrıları için psikiyatrik tedaviler tüm dünyada başarı ile gerçekleştirilmektedir. Tedavinin hasta için herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu ağrının nedeni başka bir hastalığa bağlanmış ise tedavi o yönde gerçekleştirilir.
" } ] }