{ "title": "Adet Döneminde Beslenme", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-doneminde-beslenme.gif", "date": "19.01.2024 13:51:55", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Adet Döneminde Beslenme, Adet dönemi, bayanların ergenlik çağına ulaşması ile belirti göstermekte olan bir rahatsızlık türüdür. Bu dönem bayanların ergenlik dönemine adım attığının belirtisi olarak bilinir. Adet dönemi içerisinde bayanlar bedensel değişimler gerçekleştirir ve zihinsel değişimler yaşarlar. Bayanlarda oluşan bu değişimler 9 yaşları ile 18 yaşları arasında değişiklik göstermektedir. Bu dönemde salgılanan cinsiyet hormonu nedeni ile bayanlarda âdet kanamaları gerçekleşir ve bu sayede adet döngüsü başlar. Adet oluşumu bayanlarda 21 ile 28 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bu oluşum kişinin bünyesine, sağlığına göre değişiklik gösterebilir. Adet döngüsü tüm bayanlarda önemlidir ve sağlıklı olan bayanlarda bu döngü süreci düzenli olarak görülmektedir. Bayanlarda adet düzeninin düzenli olması ile yumurtlama sürecinin de düzenli olması belirti gösterir ve bu sayede doğurganlık oluşumu yüksek seviyede gerçekleşir. Yani bebek oluşumu iyi bir seviyede olacaktır.

Adet döneminde beslenme, özellikle dikkat edilmesi gereken bir husustur

Bu dönemde kişilerin hormonlarının bozulması ile vücut sistemlerinde oluşum gösteren bazı değişiklikler meydana gelir. Bu dönemde bayanlar hormon değişimlerine bağlı olarak aşırı derecede stresli olabilir. İşte bu oluşumların hepsi bu dönemde beslenmeden kaynaklı olabilir. Adet döneminde kesinlikle dikkatli beslenilmeli ve sabah kahvaltıları, öğle yemekleri ve akşam yemekleri düzenli olarak tüketilmelidir. Bu dönemde kafeinli içecekler, çay, kahve, çikolata, kola gibi şeylerin tüketilmesinde kişilerde uykusuzluk problemlerini arttırır ve buna bağlı olarak titreme ve göğüs semptomlarını da arttırma sağlar. Bu maddelerin tüketilmesinden kaçınılması ile buna ek olarak sigara tüketiliyorsa sigara tüketiminin bırakılması bu dönemde oluşan göğüsteki duyarlılığı azaltacaktır. Adet döneminde tuz tüketilmesinden kaçınmak gereklidir aşırı olarak tuz tüketiminde vücutta su seviyesi yükselecek olup şişkinliklere sebebiyet verecektir.

Adet döneminde beslenme düzeninin oluşturulması ve beslenmede tüketilmesi gerekenlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu dönemde yağlı gıdaların tüketilmesinden uzak durulmalı hafif olan yiyeceklere yönelinmelidir. Düzgün olarak ve azar azar yemek yenilmelidir ve özellikle de bitkisel türden besinlerle beslenme sağlanmalıdır. Bu dönemde şeker tüketimi azaltılmalı, kırmızı et, süt ve sütten oluşan ürünlerin tüketimi azaltılmalı, alkol kullanımından kaçınılmalıdır. Adet döneminde balık, tavuk, tahıllar ve baklagiller tüketilmelidir. Adet döneminde fındık, fıstık, ceviz, bezelye, mercimek ve yumurta tüketimi protein ve vitamin açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde demir ve magnezyum eksikliği aşırı derecede azalacağından bu hususta da dikkatli olunması gerekmektedir. B vitamini de adet dönemi beslenmede oldukça önemlidir ve bu vitamini tahıllardan oluşan ekmekler sağlayacaktır.

Adet döneminde beslenme, bol bol su tüketimi sağlanmalıdır. Tatlıya karşı aşırı istek oluşumu oluşması kaçınılmazdır ve tatlı krizlerinin başlaması ile kuru meyvelerin tüketilmesi önerilir. Ara öğünlerde kuru kayısı, fındık, ceviz gibi kuru meyvelerin tüketilmesi önerilmektedir. Bunların yanı sıra kuru üzüm ve bu üzümden yapılan pekmez bu dönemde bayanlar için kesinlikle mineral ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır. Koyu renkli yeşilliklerin ve sebzelerin bu dönemde tüketilmesi gereklidir, bu sayede gerekli olan c vitamini ihtiyacı karşılanır. Adet döneminde beslenmenin iyi bir şekilde sağlanması için gerekli olan besinler yukarıda belirtilen gibidir. Bu dönemde bu besinlerin tüketilmesi ile sağlıklı olarak beslenme sağlanmış olacaktır.
" } ] }