{ "title": "Adet Döneminde Hamile Kalma Riski", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-doneminde-hamile-kalma-riski.gif", "date": "19.01.2024 23:10:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Adet döneminde hamile kalma riski, gebelik istemeyen kadınlar açısından oldukça önemlidir. Adet döneminde belirli zamanlarda kadının gebe kalması mümkün olmaktadır. Tabi aynı zamanda gebe kalmak, bebek sahibi olmak isteyenler içinde bu dönem ayrı bir önem taşımaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalarda, adet döneminde hamile kalma olasılığı çiftlerde %25 oranındadır. Fakat gebeliğin elde edilmesi için, çiftlerde bazı koşullarında olması gerekir. Bu %25'lik oranı destekleyici koşulların olması durumunda, adet döneminde hamile kalma riski yükselmektedir.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde %10-15 oranında infertilite yani kısırlık sorunu tespit edilmiştir. Cinsel yaşamı aktif olan çiftlerden %57 kadarı 3 ay içinde, %72'si 6 ay içinde, %85 kadarı ise bir yılın sonuna kadar gebelik elde edebiliyor. Eğer kadının yaşı ilerlemişse, bu durumda sürelerde yükselme oluyor. Çünkü kadınlardaki üreme yeteneği, doğurganlık yaşın ilerlemesiyle birlikte azalır. Adet döneminde hamile kalma riski düşer. Yumurta hücresinin kalitesi bozulur, gebelik elde edilse bile düşük riski yükselir. Bu nedenle çiftler aylık döngülerdeki hamle kalma riskini tüm koşulları değerlendirerek belirlemelidir.

Adet döneminde ne zaman hamile kalma riski yüksektir?

Kadınlarda üreme yeteneğinin, doğurganlığın verimli olduğu dönem, âdet kanamasının başlamasından itibaren 13 ve 15. Günler arasıdır. Çünkü bu dönemde yumurtlama olmaktadır. Buna rağmen her kadında yumurtlama bu zaman dilimi içinde olmaz. Bazı dönemlerde bundan önce ya da bundan sonra yumurtlama olabilir. Hatta bazı kadınlarda yumurtlama olmadığından, adet döneminde hamile kalma riski de olmaz. Kadında yumurtlama sorunu olması, adet görmesine engel değildir. Yumurtlama verimi aylık döngülerde bile değişebilir. Bunun tam olarak tespit edilmesi için, kan testi yapılabilir, ultrason tetkiki yapılabilir.

Cinsel ilişkiden sonra erkeğin sperm hücresi kadının vücudunda 48-72 saat arası canlı bir şekilde kalabilir. Adet döneminde hamile kalabilmek için, kadının doğurganlığının yüksek olduğu dönemde sperm hücresinin vücudunda olması gerekir. Ancak bunun yanında yumurta hücresini döllemek için, yeteri kadar spermin bulunması, çiftlerin çok sık cinsel ilişkide bulunmaması gerekir. Sık cinsel ilişki sperm kalitesini düşürücü önemli bir etkendir. Menide bulunan sperm sayısı da azalır. Bu yüzden gebeliği isteyen çiftler, gün aşırı cinsel ilişkide bulunmalıdır.

Adet döneminde hamile kalma riskinin yüksek olduğu zamanda yumurtlama olması gerekir. Bu dönemde kadının göğüslerinde hassasiyet hissetmesi, vajinal akıntı olması, kasıklarda ağrı ve rahatsızlık hissedilmesi, vajinanın ıslak olması gibi belirtiler olması gerekir. Bu belirtiler hamile kalmayı isteyen ya da istemeyen kadınlar için, birer ipucu olabilir. Adet döneminde hamilelik açısından riskli zamanlar bu şekilde belirlenebilir. Eğer bu belirtiler hissedilmiyorsa, eczanelerden kolayca alınabilecek ovulasyon testleri sayesinde adet döneminde hamile kalınabilecek günler kolay bir şekilde tespit edilebilir. Eğer bunu doktora giderek belirlemek isterseniz, doktor LH düzeyine bakacaktır. Eğer LH düzeyinde ani bir yükselme olursa, yumurtlama 1-1,5 gün içinde olur ve adet döneminde hamile kalmak için en verimli günler belirlenir. Bu LH düzeyi eczaneden alınacak testle idrardan bakılabilir.
" } ] }