{ "title": "Adet Döneminde Ne Yemeli", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-doneminde-ne-yemeli.gif", "date": "19.01.2024 13:48:23", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Adet döneminde ne yemeli, adet döneminde öncelikli olarak tuz tüketimini en aza indirmeli ve bol sıvı almalıyız. Adet döneminde vücutta demir magnezyum ve B6 vitaminlerinde azalma olur özellikle şiddetli kanamalar ile çok fazla demir kaybı yaşanır. Yeterli demir alınmazsa vücuttaki yorgunluk ve halsizlik iyice artacaktır. Bu nedenle adet döneminde kırmızı et, tavuk, balık gün içerisinde en az bir porsiyon tüketilmelidir. Yağsız kırmızı ette demir oranı daha çok bulunduğundan mümkünse kırmızı yağsız et tercih edilmelidir. C vitamini demir emilimini arttırdığı için etin yanında taze sıkılmış portakal suyu içilmelidir. Domates ve maydanoz da tüketilmelidir. Pekmez ve siyah üzümde demir eksikliği için faydalı olacaktır bu nedenle günde bir yemek kaşığı kadar pekmez ya da bir avuç siyah üzüm yenilmelidir.

Adet döneminde ne yemeli, adet döneminde magnezyum düzeyi azalır bu nedenle magnezyum içeriği yüksek besinler tüketmek gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, fındık, badem, soya fasulyesi, kuruyemiş, avokado, ay çekirdeği, balık, tavuk, peynir, yumurta, patates ve portakal da bol miktarda magnezyum bulunur, günlük beslenme listemizde bu besinlere yer vermeliyiz. Magnezyumu kalsiyum ile tüketmek ise sizi sakinleştirip rahatlatacaktır bunun için kakaolu bir çikolataya sıcak süt ekleyerek bir karışım yapıp içebilirsiniz. B6 vitamini de oldukça gereklidir bu dönemde. B6 vitamini balıkta, tavukta, brokolide, muzda, havuçta, yumurtada, ıspanak da bulunur öğünlerimizde bu yiyecekleri bulundurmalıyız. Bol bol su içmeye özen göstermeliyiz. Bol ve taze sebze meyve tüketilmelidir.
" } ] }