{ "title": "Adet Döneminde Ödem", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-doneminde-odem.gif", "date": "21.01.2024 01:54:13", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Adet çağında ödem oluşmasının tek takım nedenleri bulunmaktadır. Âdet kanaması olmadan bir ya da 2 hafta öncesinden başlayıp regl çağı sona ermesiyle ortadan kaybolan sorunlar olur. Âdet kanaması çağında bedende şişlik, ağrı, göğüslerde hassaslık, başı ağrısı, ruhi gerginlik durumu, sinirli olma durumu tatlı ve tuzlu krizleri sık yaşanabilir.

Özellikle bu dönem içinde bayanların en büyük problemi bedende ödeme ilişkili şişlik ve kilo artışı olmasıdır. Tuz tüketim miktarını düşürmeniz; bedendeki oluşacak sıvı/akışkan artışını hafifletecektir. Yemekleri az tuzlu ya da tuzsuz pişirmek, tuzlu peynir, tuzlu zeytin, turşu ve soslardan, salamura besinleri tüketmemek ödeminizi hafifletecektir. Ayrıca bedende şişkinliği engellemek özgü su miktarını da çoğaltmak gerekir. Çay, kahve ve asitli içecek türü benzeri kafein muhtevası yüksek meydana gelen içeceklerin fazla tüketilmemesi mühimdir. Ödemi atmak özgü maydanoz, kekik yiyebilir ya da salatalarınızda kullanılabilirsiniz ya da bunları çay olarak da demleyip tüketebilirsiniz. Âdet kanaması çağında fazla kanamaya ilişkili demir kaybı olur. Demir kaybını engellemek özgü gündelik olarak da aşağı yukarı 90 gr denli kırmızı et, tavuk, balık tüketilmek gereklidir.

Kuru kayısı, kuru üzüm benzeri kuru meyveler demir bakımından zengin meydana geldiği özgü bu dönemde tüketilmelidir. Demir emilimini çoğaltmak özgü ise C vitamini muhtevası yüksek meydana gelen yeşil yaprağı meydana gelen sebzeler, maydanoz, yeşil biber, portakal ve mandalina etlerin yakınında bol bol tüketilmelidir. Âdet kanaması çağında B6 ve magnezyum değerlerinde eksilme olur. B6 yeteri denli olmazsa sinir sistemini negatif etkilemektedir. Bu sebeple regl çağında ve öncesi kesinlikle B6 vitamini bakımından zengin besinlerle beslenmeniz bu çağı huzurlu geçirmenizi sağlayacaktır. Kırmızı et ürünleri, balık, yumurta, ekmek, süt, portakal, armut, muz, lahana, ıspanak, karaciğer, kıtır ve kuru fasulye B6 vitamininden zengin besinler arasındadır. Bununla Birlikte magnezyum seviyesinde eksilme olduğunda tatlı isteğine sebep olur. Bu tatlı krizlerini engellemek özgü kesinlikle magnezyum tüketimini arttırmanız gerekiyor. Bütün yeşil yaprağı meydana gelen sebzeler, baklagiller, tahıllar, kepekli pirinç bununla birlikte fındık, ceviz, badem, patates, üzüm, kakao, çikolata da magnezyum bakımından zengin besinlerdir. Bir fincan denli ateş gibi çikolata suçsuz tek kaçamak olarak da bu dönemde magnezyum ihtiyacınız özgü yeterli olacak ve tatlı yeme isteğinizi hafifletecektir.

Posalı besinleri fazlaca tüketin

Kan şekerinin denetimi özgü posa bakımından zengin besinler tüketmeniz gerekir. Gündelik beslenme içinde alınacak posayı çoğaltmak tam tahıllı undan inşa edilmiş ekmek, kepekli makarna ve pirinç, her öğün içinde salata tercihi posa alımınızı artıracaktır. Posa bağırsak düzeninizi sağlamak dışarısında kan şekeri kontrolünü de sağlamaktadır.

Bal, reçel ve pekmez benzeri besinler kandaki şekeri çabuk arttırdığı benzeri çabuk da düşmesine sebep olur ve tatlı krizlerine sebep olur. Âdet kanaması öncesinde ve çağında bu besinleri sınırlı tüketmek gerekir.

Ne yemelisiniz?

Bu dönem içinde öğün sayısını çoğaltmak boşa enerji alımlarını önleyecektir. Ara öğün olarak da ek olarak az kalorili besinleri seçmeniz gerekir. Meyve suyu mahaline meyveleri, katı kabuğu meydana gelen yemişleri, yoğurt, süt benzeri besinleri benzer işlev gören olarak da kullanabilirsiniz.

Bolca sıvı/akışkan tüketmeyi savsaklamayın. Sıvı/akışkan ihtiyacınızı su içerek karşılayın. Çay, kahve, meyve suları ya da asitli içecekler susuzluğu önlese de su mahaline geçmez. Kesinlikle gün içerisinde 8-10 bardak su özgü. Meyve suları ve asitli içeceklerin kalorileri yüksek ve şekerli içeceklerdir bunun için; çay, kahve benzeri içeceklerde kafein bakımından zengin meydana geldiği özgü bu dönemde tüketmeyiniz.
" } ] }