{ "title": "Adet Döngüsü", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-dongusu.jpg", "date": "20.01.2024 15:42:43", "author": "Zevkan", "article": [ { "article": "
Adet döngüsü, üreme döneminde olan kadınların ortalama olarak 28 günde tekrarlayan sürecidir. Bu döngü son adet tarihinin ilk günüyle, sonraki adet döneminin ilk günü arasında geçen süreyi anlatır. Bu süreç 28 gün olarak kabul edilse de 21 ve 35 gün arasındaki günlerde, normal olarak kabul edilir. Adet döneminde ortalama olarak 20 ile 80 mililitre kan kaybedilir. Bu süreç ergenlik döneminde başlayarak, yumurtaların tükendiği menopoz dönemine kadar devam eder. Bu dönemler arasında sadece hamilelik ve emzirme dönemlerinde duraklamalar yaşanır.

Adet döngüsünün başlangıcı ne zamandır?

İlk âdet kanaması çocukluk döneminden ergenliğe geçilen yaş olan 12,5 yaşında görülür. Görülen âdet kanaması daha yumurtlama süreci başlamadığından, düzenli ve gerçek bir âdet kanaması değildir. Kız çocuklarında genital organların olgunlaştığı, hormon mekanizmasının düzene girdiği dönemde meydana gelen âdet kanamaları, gerçek adet döngüsünün başladığı dönemdir. Bu dönemde âdet kanamaları da düzene girmiş olur.

Det kanamasının işlevi nedir?

Adet döngüsü sırasında yumurtalıklarda, rahim içi tabakasında ve beyinde değişik olaylar meydana gelir. Beyinden gelen hormonların yumurtalıkları uyarmasıyla, yumurtalık döllenme için hazır olan yumurtayı serbest bırakır. Bu esnada rahim iç tabakası da olası bir hamilelik için kendini hazırlamaya başlar. Bu dönem döllenme gerçekleşmezse, yumurtalıktan ayrılan yumurta ölür ve rahim iç tabakası da hamilelik olmadığından, âdet kanaması başlatarak, yeni bir adet döngüsünün hazırlığına girişir. Det kanamasının olma sebebi, adet döngüsünde oluşabilecek olası bir hamilelik için uygun koşulların hazırlanmasını sağlamaktır. Yani rahim içi tabakanın yenilenme dönemidir.

Adet döngüsünde yaşananlar nelerdir?
" } ] }