{ "title": "Adet Düzensizliği Neden Olur", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-duzensizligi-neden-olur.gif", "date": "19.01.2024 20:14:06", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Adet düzensizliği neden olur, Bayanların bir sene süresince 11-13 defa regl çağından geçer. Bu rakamlara uzak olmayan değerler (1-2 az ya da fazla miktarda) uygun olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, regl düzensizliği konusunda size uygun meydana gelen değerlere bakılarak bir ölçümlendirme yapmak doğru olur. Regl dönemi, adêt görülmesi başladıktan sonra, ilk önce birden çok sene süresince sıkça düzensizlik gösterebilmektedir. Adetin uygun vakit döngüsüne girebilmesi, regl olma imkânı sunan hormonların dengeye girmesi ile mümkün olur. Benzer durum, regl çağının sona ermeye yakınlaştığı \"perimenopoz\" ve \" yaş dönümü \" dönemleri öncesinde de geçerlidir. Nihai regl çağının üzerinden 12 ay geçtikten ardından yaş dönümü dönemi başlar.

Adet düzensizliği neden oluşur?

Aşağıda regl düzensizliğinin neden meydana gelen birtakım vaziyetler ve sağlık sorunları belirtilmiştir. Fakat burada mevcut olmayan birtakım diğer rahatsızlıklar regl düzensizliğine neden olabilir. Bu sebeple, sıkça regl düzensizliği sorunu yaşıyorsanız altında yatan nedenin kesinlikle tam olarak belirlenebilmesi ve uyumlu rehabilitasyonun yapılabilmesi amaçlı bir doktora görünmelisiniz. Adet düzensizliğine ya da anormalliğine yöntem açan aşağıdaki vaziyetler ve sağlık problemlerinden başka, regl görmenin tamamen durduğu \"amenore\" hali yer almaktadır. Gebe olmayan, emzirmeyen ve menopoza girmemiş bayanlarda, 90 günden uzunca meydana gelen \"amenore\" (Regl olamama) anormal bir durum olarak da onay edilmektedir. Göğüsleri gelişmesinin ardından 3 sene içerisinde ya da 15-16 yaşında regl görmeye başlamamış olanlar \" regl olmama\" ile karşın karşıya olabilmektedir.

Regl oluşumundaki düzensizliğinin birtakım sebepleri şöyle sıralanabilir

Stres: Fazla şişmanlama ya da zayıflama, eksik beslenme ve az kalorili rejimler, alıştırma rutininde yapılmış olan farklılıklar, gerginlik, sağlık problemleri, gezi ve gündelik yaşamı etkileyen farklılıklar regl görme düzensizliğine neden olabilir.

Doğum kontrolü sağlayan haplar: bu muayene haplarının birçok östrojen ve progestin hormonlarının (Bir takım haplar yalnızca progestin içeren) bir kombinasyonunu içerir. Bu haplar yumurtalıkların yumurta bırakmasına mâni olarak da gebe kalınmasını engeller. Doğum muayene hapı kullanmak ya da bırakmak regl olma düzensizliğine neden olabilmektedir. Regl düzeninin sağlanması, haplar bırakıldıktan sonra 6 ayı bulabilmektedir. Yalnızca progestin içeren doğum muayene hapları kullananlar bazı adet görmelerde kanama yaşayabilirler.

Uterin Polipleri ya da Miyomları: Rahim (Döl Yatağı) polipleri, rahmin iç yüzeyinde görülebilen minik (Kanserli olmayan) oluşumlardır. Miyomlar ise rahim (Döl yatağı) duvarına yapışık takdirde yer alan tümörlerdir. Boyutları 0.5 mm'den 10-15 santimeye denli olabilmektedir. Miyomlar çoğunlukla kötü huylu değillerdir fakat zor kanamalara ve ağrıya neden olabilirler. Miyom büyüklüğüne ilişkili olarak da mesane ve makata stres yapabilir.

Endometriozis: Rahmi kaplayan ve her ay regl akıntısıyla beraber vücuttan atılan endometriyal doku, rahim dışarısında büyümeye başladığı vakit \"endometriozis\" görülür.
" } ] }