{ "title": "Adet Düzensizliği Sebepleri", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-duzensizligi-sebepleri.gif", "date": "20.01.2024 07:40:31", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Adet Düzensizliği Sebepleri, Adet düzensizlikleri hemen hemen her genç kızda veya her bayanda görülen bir olay olmaktadır. Bazen adet densizliği olan kişiler çok sıkıntı etmemeli fakat sürekli adet düzensizliği yaşanan kişiler ise acilen bir uzmana görünmelidirler. Adet düzensizliği sebepleri ve adet düzensizliği şekilleri ile disfonksiyonel anormal uterus- rahim kanamaları hormonal mekanizmalar sonucu oluşan ve uterustan kaynaklanan anormal vajinal kanama olarak tanımlanabilir. Adet düzensizliği ile 21 günden kısa veya 35 günden uzun süren sikluslar anormal olarak değerlendirilir. Kadınların çoğu yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçmektedir. Bu rakama yakın olarak (1-2 az veya fazla) normal olarak kabul edilir. Adet dönemi, adet görmeye başladıktan sonraki ilk birkaç yıl boyunca sık sık düzensizlik gösterir bu çok sıkıntı olmamaktadır. Adetin normal zaman döngüsüne girebilmesi için, adet görmeyi sağlayan hormonların dengelenmesi gerekmektedir. Adet düzensizliği sebepleri başlıca şunlardır.
Ayrıca yeni bir ameliyat geçiren kişilerde ameliyat esnasında kan durdurucu ve narkoz kullanıldığı için adet düzeni birkaç gün sarkma gösterir bunda telaş edilecek ve korkulacak bir durum olmamalıdır. Ayca ameliyat olacak kişiler stres nedeni ile ameliyat sonrasında almış olduğu narkozda eklenerek bir iki ay adet görmemesi kişinin moralini bozmamalıdır. Bir de mevsim geçişlerinde bayanlar adet düzensizliği görmesi gayet normaldir. Adet dönemi çoğu kadınlarda 4-7 gün arası sürer ve genellikle her 28 günde bir yaşanır. 21 günden kısa veya 35 günden uzun aralıklarla yaşanan adetler, günden uzun süren adet dönemi, ağrı, kramp, kusmayla birlikte görülen adetler, İlişki sonrası kanama olması ve menopoz sonrası meydana gelen kanamalar anormal olarak kabul edilir. Adet düzensizliklerini anlamak için adet oluşunuzun başlangıcını ve bitişini not alın, adet dönemleri arasında veya cinsel ilişki sonrası kanama olup olmadığına dikkat edin ve adetle ilgili normal dışı durumları not edin ve böylece herhangi bir anormal olayda çözmüş olursunuz. Aktif bir cinsel hayatı bulunan ve sağlıklı bir kadında bunun sebebi hamilelik olabilir. Gecikmenin diğer sebebi ise siklus döneminde yumurtlama olmamasıdır. Kadınların çounluk olarak gebelikten korunma amacıyla doğum kontrol hapı kullanması da adet gecikmesine neden olabilmektedir. Kadına jinekolojik muayene yapılarak adet düzensizliğine sebep olan etken belirlenir. Kadınlara yapılan ultrason incelemesi ve vajinal smear testi sonrasında hormonal etkiler tespit edildiğinde tedaviye başlanır. Tedavi sonunda nihayet adet düzene girer. Stres, hastalık, kilo kaybı gibi nedenlere bağlı olarak birkaç ay adet görmeyebilirsiniz. Birkaç ay âdet kanaması olmadığında mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir. Maalesef günümüzde her 5 kadından biri adet düzensizliğinden şikâyet etmektedir.

Geciken, düzensiz yaşanan adet dönemleri fiziksel rahatsızlık kadar ruhsal sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Çoğu Uzman tarafından adet düzensizliklerinin sadece hormonal olabileceği gibi, ciddi rahatsızlardan da kaynaklanabildiğini belirtilmektedir. Bahar yorgunluğu da denilen geçici mevsimsel depresyon da hormonal değişimleri tetikleyerek adet düzensizliğine, çoğunlukla gecikmelere yol açabilir fakat bu sorun için kişiler mutlaka bir kadın doğum uzmanına gitmelidir. Adet düzensizliği yaşayan kişiler de sadece hormonal olmayıp iç organlarda rahatsızlık olabilmektedir.
" } ] }