{ "title": "Adet En Fazla Kaç Gün Gecikir", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-en-fazla-kac-gun-gecikir.jpg", "date": "21.01.2024 16:24:13", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Adet En Fazla Kaç Gün Gecikir, Normal adet aralıkları ortalama 28 gün olarak kabul edilir ancak bu süre 21-35 gün arasında değişebilir. Gebelik dışında adet gecikmesi stres, hastalık, düzenli kullanılan ilaçların değiştirilmesi, fazla kilo, menopoz öncesi dönemde yaşanan hormon değişikliklerine bağlı olarak görülebilmektedir. Uzmanlar adet en fazla kaç gün gecikir konusuna ‘7 gün' cevabını vermektedir. Adet gecikmesinde kişide şiddetli olarak baş ağrısı ile sinir de fazla görüldüğü için bunu sorun yaparak daha da gecikmesine yol açılmaktadır. Bir de 4 gün süren adet akıntısı 2-7 gün arasında sürebilir. Adet düzeni vücutta olan hormonların alçalıp yükselmesiyle kurulur. 12-16 yaş arasında başlayan adet döngüsü, menopoz dönemine girene kadar yani yumurtlama bitene kadar devam eder. Bunların yanı sıra fazla gecikmiş olan her adet dönemi hamilelik habercisi olabilir. Adet gecikmesi her kadında görülebilecek bir durumdur ve adet gecikmesi normal olarak görülmektedir. Adet gecikmelerinde gebelik dışında 7 günü geçmeyen adet gecikmeleri genelde bayanlarda stres ve üzüntüden kaynaklı olmaktadır. Daha uzun süreli gecikmelerde, eğer hamilelik yoksa, adet düzensizliği söz konusu olabilir. Ancak adet gecikmeleri 7 günü geçen ve hamilelik yok ise hormon içeren, içermeyen ilaçların yanında, cerrahi uygulamalar kullanılır. Tedavi amacıyla hastalara östrojen ve progesteron içeren ilaçlar verilebilir. Bunun yanında doğum kontrol ilaçları da adet döngüsünü düzenlemek için kullanılır. Eğer hamile değilseniz ve bundan eminseniz adet gecikmesi daha 7 gün olmamış ise evde adaçayı ve bitkisel çaylar kaynatarak içiniz ve bu bitkisel çaylar adetinizin gelmesini sağlayacaktır.

Adet görülen ilk gün adet döneminin 1. Günü olarak hesaplanır. Örneğin 1 Ocak'ta adet gören bir kadın normal şartlar altında, 22 Ocak ile 05 Şubat arasında bir günde yeniden adet görmeyi bekleyecektir. Beklenen adet dönemi tarihi üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen adet görülmemişse, adet gecikmesinden söz edilebilir. Fakat adet görmeye başlayan genç kızlar kesin olarak adet gecikmelerini hesaplayamaz çünkü adet gecikmesi hesaplanması için düzene binmesi gerekmektedir ve genç kızların adet düzeni 1-2 yılı bulabilir. Kadınların çoğu bir yıl içerisinde 11-13 kere adet dönemi yaşar. Bunun dışında eksik ya da daha fazla yaşayan kadınlar doktor tarafından kontrol altına alınmalıdır. Bir haftadan fazla sürebilecek olan adet düzensizlikleri ise şöyledir. Fazla kilo kaybetmek ya da yoğun egzersiz yapmak, yetersiz beslenmek, stres ve yorgunluktur. Bu tür olaylarla kadının adet gecikmesi 10-13 günüde bulabilir fakat kişi bu tür uzun adet gecikmesini yılda bir defa görüyorsa herhangi bir sıkıntı olmaz ama yılda 4-5 defa yaşıyor ise içten gelen bir hastalığın habercisi de olabilir. Gerekli muayene veya hormon ya da kan testleri yapılmadan, bir kadında neden adet düzensizliği olduğu veya kişinin adetinin neden geciktiği doğru şekilde belirlenemez.

Bazı hormonal denge bozukluklarında ilk belirti adet gecikmesi şeklinde olabilir. Fakat bu gecikme en fazla 6 gün sürer. Adet gecikmelerindeki birkaç gün sizleri korkutmamalıdır. Örneğin mevsim geçişi sizi etkilemiş olabilir ve 3 gün adetinizin gelmesini uzatabilir bu durumu genelde her mevsim geçişinde yaşayabilirsiniz bu yüzden paniğe kapılmamalıdır.
" } ] }