{ "title": "Adet Gecikmesi Belirtileri", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-gecikmesi-belirtileri(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:02:11", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Adet gecikmesi belirtileri, bunuanlayabilmek için öncelikle adet gecikmesinin ne olduğunu anlamamızda fayda vardır. Adet görme durumları her kadında farklılık gösterir. Normal ve sağlıklı bir kadının adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilir. Bu durum bazı kadınlarda 35 güne çıkarken bazı kadınlarda 21 güne kadar düşebilmektedir. Kadında yumurtlama adet gördüğün günden itibaren 14 gün öncesi meydana gelir. Bu tarihte çatlayan yumurtalardan biri yerinden ayrılarak tüplere geçer. Tüplerde yumurta 2 gün canlı kalır. Bu canlı kaldığı esnada erkek spermi uterustan tüplere inerse döllenme meydana gelir ve gebelik oluşur. Adet gecikmelerinde 2-3 günlük gecikme normal karşılanır. Ancak daha uzun süreli gecikmelerde eğer hamilelik yoksa hormonal bozuklukların araştırılması gerekmektedir. Hamile olmayan kadınların adet gecikmeleri, kadınları kaygılandıran kadın hastalıklarından biridir.

Adet gecikmesinin en sık belirtilerinden biri yumurtanın içinde bulunduğu folliküllerin çatlamaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Kadınların büyük bir kısmı sene içerisinde bir defa da olsa yumurtanın çatlamaması durumunu yaşamaktadır. Bu olay fizyolojik olarak meydana geldiği için birkaç günlük gecikmeden dolayı kadınlar farkına varmaz. Adet gecikmesinde ilk akıldan geçen durum gebeliktir. Adeti geciken kadın hamile kalmak istemiyorsa bu gecikme onun için endişe vericidir. Fakat gecikmenin tek sebebi hamilelik değildir. Fakat gebelik dışında farklı sebeplerden dolayı adette gecikme de yaşanabilir. Yumurtalıklarda kist oluşumu, endometriozis kistleri gibi sebeplerden dolayı da gerçekleşebilir.

Adet gecikmesi için farklı sebepler de önemlidir. Bunlardan en önemlisi strese bağlı adet gecikmesidir. Kadının psikolojik durumu yerinde değilse ve stresliyse, gün içinde iş yükünden dolayı çok yoruluyorsa ve uyku düzeni bozulmuşsa bu durumda da adet düzensizliği yaşayabilir. Böyle bir ruh hali yaşıyorsa ve adetinde birkaç gün gecikme varsa bu gecikme önemsenmemelidir. Ancak bu gecikme her ay tekrar ediyorsa o zaman bir hekime başvurması gerekmektedir.

Adet Gecikmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet gecikmesi tedavisi sorunun kaynağına göre değişiklik gösterir. Eğer adet gecikmesi yaşayan kadının gecikme sebebi tiroit hormonu yetersizliği ise kadına direk tiroit hormonu takviyesi yapılır. Fakat prolaktin hormonundaki aşırı yükselme sonucu adet gecikmesi yaşanıyorsa, kadına hormon salgılamayı azaltacak tedavi uygulanır. Eğer kadında polikistik over sendromu teşhisi konmuşsa, bayanın zayıflaması adeti düzene soktuğu gibi, eğer kadın zayıflamada zorluk yaşıyorsa doğum kontrol hapları ile adeti düzene sokulabilir.
" } ] }