{ "title": "Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-gecikmesi-kac-gun-olur.jpg", "date": "20.01.2024 09:34:37", "author": "Tamkoç", "article": [ { "article": "
Adet gecikmesi kaç gün olur, adet döngüsü düzenli olan kadınların âdet kanamalarının gecikmesi halinde endişelenmesi normal sayılabilir. Ancak kadınlar ne kadar düzenli adet görse de yıl içinde iki defa gecikmeli adet görmeleri normal görülür. Bunun sebebi üzüntü, iş değişikliği, yaşam tarzında olan değişimler, stres, yorgunluk, iklim değişikliği, aile içinde yaşanan sorunlar olabilir. Bu gibi olaylar beyni etkileyerek, hipotalamusun işlevine engel olmakta ve adet döngüsü sekteye uğramaktadır. Bu gibi durumlarda tıbbi bir araştırma yapılması gerekmez. Ancak hamileliğinde adet gecikmesine neden olabileceği düşünülürse, bu konuda gerekli testlerin yapılması gerekir. Adet gecikmeleri normal olarak hamilelik ve stresli olayların devamında olabilir. Ancak çok uzun süreli gecikmelerde ya da arka arkaya âdet kanamalarında gecikme olması halinde, bunun sebepleri hakkında doktor kontrolü yapılmalıdır.

Det kanaması nasıl oluşur?

Yumurtlama sonrası salgılanan progesteron hormonu, östrojen hormonunun rahim iç tabakasındaki kalınlaştırıcı etkisini gidererek, hamilelik oluşumu için elverişli ortamın hazırlanmasını sağlar. 14 gün boyunca salgılanan progesteron, bu süre sonunda hamilelik gerçekleşmediğinde durur. Bu kadının planlı olarak düzenli adet görmesini sağlar. Yumurtlama olmadığında, östrojen rahim iç tabakasını kalınlaştırmaya devam eder, bunun sonucunda gecikmeli ve normal miktarından fazla âdet kanaması yaşanır. Progesteron hormonu salgılanmaması ve yumurtlamanın olmaması, kadınların adet zamanını algılayamamasına neden olur. Kadınların çoğunda adet öncesi kasıklarda, göğüslerde ya da vücudun başka bölgelerinde belirtiler hisseder. Kanama sırasında kaybedilen kanın telafi edilmesi için, kadınlarda oluşan rahim kasılmaları kasıklarda basınç, ağrı ve çekilme şeklinde hissedilir.

Yumurtlama düzeninin adet gecikmesiyle bağlantısı nedir?

Yumurtlama düzenli olmadığında, rahim iç tabakası sürekli olarak östrojen hormonu tarafından uyarılır. Uyarılma nedeniyle rahim iç tabakası daha. Fazla kalınlaşır. Kalınlaşma belli bir seviyeye geldiğinde, burayı besleyen damarlar ve östrojen hormonu kalınlaşan tabakanın ihtiyaçlarına yetmez. Bu durumlarda gecikmeli adet ya da fazla miktarda âdet kanaması görülür. Bazen adet düzensizliği, adet döngüsünün ortasında, normal âdet kanamalarının arasında görülen ara kanamalarla ortaya çıkabilir. Bu progesteron hormonunun karşılayamadığı östrojen hormonu fazlalığından meydana gelir. Adet döngüsü, bir âdet kanamasının ilk gününden diğer âdet kanamasının ilk gününe kadar geçmiş olan 21 ve 35 gün arasında olması normal olarak kabul edilir. Fakat yumurtlamanın olduğu adet döngüsünün istikrarlı olması gerekir. Yani 21 ve 35 günlük sürelerde gerçekleşen kanamalar, aynı istikrarı göstermiyorsa, yumurtlamanın düzensiz olduğu ve bunun adet gecikmesi olarak değerlendirilmesi gerekir. Kadındaki adet gecikmesi yılda bir defa oluyorsa, endişe edilecek bir durum değildir. Ancak çok sayıdaki bir gecikme, uzun süreli kanama ya da seyrek olarak âdet kanaması görülmesi mutlaka aydınlatılmalı ve tedavi edilmelidir.
" } ] }