{ "title": "Adet Gecikmesi Nedenleri", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-gecikmesi-nedenleri.jpg", "date": "19.01.2024 10:06:09", "author": "Bahamra", "article": [ { "article": "
Adet gecikmesi nedenleri, hamile kalmak gibi bir düşünce yoksa adet gecikmesi kişiyi çok endişelendirebilir. Adet gecikmesi yaşandığı anda akla gelen ilk şey acaba hamile miyim sorusu olur. Ancak adet gecikmesinin tek nedeni gebelik değildir. Adet gecikmesi birçok nedene bağlı olarak yaşanabilir. Peki, bu nedenler nelerdir?

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Stres: Stres yaşam tarzında birçok şeyi olumsuz etkilediği gibi adet gecikmesine de yol açabilen bir faktördür. Bazı dönemlerde yaşanan yoğun stres nedeni ile GnRH olarak adlandırılan cinsiyet hormonu üretiminde azalma yaşanır. Bu azalma yumurtlama bozukluklarına ya da adet gecikmesine yol açabilir. Tekrar eski adet düzenine dönebilmek için kişinin stresten uzaklaşması gerekir. Bu gibi dönemlerde bir doktor ile görüşerek stresi azaltmak için destek almak gerekebilir.

Kullanılan İlaçlar: Kısa süre önce farklı içeriklerde ilaçlar kullanılmaya başlanmışsa bu ilaçlar adet gecikmesine yol açabilir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığı zaman ilaçları reçete eden doktor ile ilaçların etkileri hakkında konuşmak doğru bir yaklaşım olacaktır.

Hastalık: Geçirilen ani bir hastalık adet gecikmesi için bir neden olabilir. Ancak bu tür gecikmeler geçicidir. Hastalık düzeldikten sonra adet düzeni de normale dönecektir.

Aşırı Zayıf Olmak: Vücutta bulunan yağ düzeyi yeterli oranda değil ise kişi düzenli bir şekilde adet görmeyebilir. Hatta adet tamamen durabilir. Bu gibi durumlar tıp dilinde amenore olarak adlandırılır. Kişi birkaç kilo aldığında adet döngüsü normale dönebilir. Bu gibi olasılıklara fazlaca spor ile uğraşan kadınlarda daha sık rastlanır.

Aşırı Kilolu Olmak: Aşırı kilo vücutta hormon dengesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca fazla kilo nedeni ile kişi adetten kesilebilir. Birkaç kilo verilmesi halinde adet döngüsü tekrar normale dönebilir.

Yaşam Tarzında Değişimler: Günlük rutin programlarda birtakım değişikliklerin yapılması nedeni ile adet gecikmesi yaşanabilir. Uykusuz kalmak, uzun saatler ayakta kalmak adet gecikmesi için birer nedendir.

Menopoza Geçiş Dönemi: Kadın üreme döneminden üretken olmayan bir döneme geçiş yaptığında âdet kanamaları zamanla azalmaya başlar. Bu dönemde adet düzensizlikleri yaşanabilir. Bazen aşırı adet, bazen ise hiç adet görmeyebilir.

Menopoz Dönemi: Menopoz dönemi kadının doğurganlık özelliğini yitirdiği doğal bir süreçtir. Menopoz dönemi ile kadın adetten tamamen kesilir. Bu durum doğal bir şekilde gerçekleşeceği gibi, kemoterapi ya da üreme organları ile alakalı bir cerrahi nedeni ile de gerçekleşebilir.

Gebelik: Adet kesilmesinin en önemli nedenlerinden biri gebeliktir. Adet gecikmesi yaşanmışsa eczaneden temin edilecek basit bir gebelik testi ile gecikmenin nedeni tespit edilebilir.
" } ] }