{ "title": "Adet Geciktirici Hapın Zararları", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-geciktirici-hapin-zararlari.gif", "date": "21.01.2024 08:21:36", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "
Adet Geçiktici Hapın Zararları, Adet geciktirici hapları genellikle yaz mevsiminde tatil yapmak isteyen bayanlar kullanmak istiyor. Rahat bir tatil geçirmek isteyen, rahatça denize ve havuza girebilmek isteyen bayanların tercih ettiği adet geciktirici haplar rahip içi tabakasına etki ederek kanamayı engeller. Kullanılan progestoron grubu ilaçlar kanamayı ileriki bir tarihe erteletir. Yumurtlama dönemini olumsuz etkilemeyen bu ilaçlar rahatlıkla kullanılabilir. Kalıcı bir hormonal soruna sebep olmayan adet geciktirici haplar çocuk sahibi olmaya da engel değildir. Bir sonraki ayda adet düzeni yeni oluşan düzene göre belirlenir. Hiçbir yan etkisi olmayan bu ilaçların olumsuz etkileri arasında ise vücutta şişkinlik, gerginlik, kabızlık, sinirlilik ve baş ağrısı yer alır. İlaç kullanıldığı sürece yaşanan bu sorunlar ilaç kullanılması bırakıldı anda sona erer. İlaç beklenen adet gününden 5 gün önce içilmesi gereklidir. Hiçbir olumsuz etkisi olmayan bu ilaçlar bebekte herhangi bir soruna yol açmaz.

Uzmanlar adet geciktirici ilaçların karaciğer hastaların ve kan pıhtılaşması sorunu olanların kullanmaması gerektiğini belirtiyor. Adet geciktirici haplar ile doğum kontrol hapları da bir arda kullanılabilir. İlaç kullanımı bırakıldıktan 2 gün sonra adet görülmeye başlayacaktır. Adet döngüsü 10 günden fazla ertelenirse vücutta ödem oluşumu, şişlik ve kanama miktarında artış gibi sorunlar yaşanabileceğinden uzun süre bu ilacın kullanılmaması tavsiye edilir. Bu dönemde ilişkiye girilirse hamile kalınabilir. Bu nedenle doğum kontrol hapını da kullanmaya devam etmelisiniz. İlaç kullanıldığında vücutta önemli bir değişiklik meydana gelmez. Adet öncesinde yaşanan belirtiler aynen görülür. Vücutta şişkinlik, gerginlik, baş ağrısı, sinirlilik vesıkıntı gibi belirtilerin görülmesi normaldir. Bazı durumlarda ilaç kullanıldığı halde bile lekeler oluşabilir. Bu durumda endişe edilmemelidir. Adet geçiktirici ilaç normal adet gününden en az 4-5 gün öncesinde kullanılmaya başlanmalıdır. 1-2 gün önce kullanıldığında her zaman faydalı olmayabilir. Doktorlar en fazla 10 gün adetin geciktirilebileceğini belirtiyor. Daha uzun süre geciktirmek isteyenlerin mutlaka doktor kontrolünde ilaç kullanmaları gereklidir. İlaç kullanımı bırakıldıktan 1-2 gün sonra adet görmeye başlanır. Yeni adet döngüsü de ilk kanamanın görüldüğü günden itibaren hesaplanır. Vücuda hiçbir yan etkisi olmayan bu ilaçları yılda en fazla 2 defa kullanılmalıdır. Çok sık bu ilaçları kullanmak farklı sorunlara yol açabileceğinden önerilmemektedir.
" } ] }