{ "title": "Adet Geciktirici Nasıl Kullanılır", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-geciktirici-nasil-kullanilir.gif", "date": "20.01.2024 04:11:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Adet geciktirici nasıl kullanılır, adet geciktirme ya da adetin daha erken tarihe alınması, daha çok yaz döneminde, düğün ya da özel günlerden önce önemli bir hale gelmektedir. Bu günleri rahat geçirmek isteyen kadınlar adet geciktirici hapları kullanmayı tercih ederler. Fakat bunların bilinçli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Adet geciktirici amacıyla kullanılan haplar, genellikle progesteron denilen ve rahim içi tabakasını etkileyen özellikleri olan ilaçlardır. Bunlar yumurtlamayı etkilemez. Rahim içi tabakasını etkileyerek kanamanın olmamasını sağlarlar.

Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılmalı?

Bu ilaçların kullanım amacı adetin daha ileri bir tarihe ötelenmesidir. Kadınların vücudunda her ay yumurtanın olgunlaşmasında östrojen hormonu, olgunlaşma sürecinden sonra da progesteron hormonu üretilir. Gebeliğe hazırlık aşamasında hormonların sayesinde yumurtalarda çatlar. Döllenme olmadığında, iki hormonun birden azalmasıyla adet süreci başlatılır. Kadınların her ay yaşadığı adet döngüsündeki işlemler bu şekilde işler. Eğer dıştan müdahale ile vücuttaki östrojen ve progesteron hormonlarının azalması engellenirse, kadının göreceği âdet kanaması da ertelenebilir. Bu süreç en fazla 10 gün uygulanmalıdır. Bu süre uzun tutulursa, yan etkileri olabilir.

Adet geciktirici ilaçlar adet döneminden 3-4 gün önce kullanılmaya başlanmalıdır. Farklı normları olan ilaçların bazısının günde 2 adet, bazısının günde 3 adet içilmesi gerekiyor. En fazla 10 gün süreyle kullanılmalıdır. Bundan daha uzun süre kullanılması gerekirse, mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

Adet geciktirici kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Kadınların bu ilacı kullanmasından önce, gerekirse ultrasonla rahim içinin ölçülmesi gerekebilir. Buna göre östrojen ve progesteron içeriği değerlendirilebilir. Adet geciktirici ilaçların bir kısmı sadece progesteron içerir. Fakat her progestin hafif derecede östrojenik aktivitede bulunur. Kullanımda daha fazla östrojenik aktivitesi olanlar tercih edilir. Bunun için rahim içi dokunun kalınlığı, yapısı kullanılacak adet geciktirici ilacın belirlenmesinde rol oynuyor.

10 günden fazla adet döngüsünün ertelenmesinin yan etkileri nelerdir?

Adet geciktirici ilaçla 10 günden fazla adetin ertelenmesi durumunda, göğüslerde şişme ve vücutta ödem meydana gelebilir. Ayrıca âdet kanamasında artış ya da adet gününün uzaması söz konusu olur. Bunların dışında belirgin yan etkiler görülmez.

Adet geciktirici ilaçlar vücutta nasıl etkilere neden olur?

Vücutta fazla değişim olmaz. Göğüslerde adet öncesinde olduğu gibi dolgunluk, vücutta gerginlik olabilir. Fakat herkeste aynı etkiler görülmez. Det kanamasının beklenen tarihte olmaması halinde ilacın etkisinin görülmesine işarettir. Eğer kanama gelirse, ilaç etki etmemiş olabilir. Buna rağmen adet geciktirici ilaçların hamileliği engellenme etkisi yoktur. Bu ilaçlar çok sık kullanılmamalıdır. Çünkü vücudun normal işleyişine bir müdahale yapılmaktadır. Bu konuda tıpta bir sınırlama olmasa da yılda en fazla 2-3 defa kullanılmaları uygun görülmektedir. İlaçtan sonra birkaç günde başlayan yeni âdet kanamasıyla birlikte vücutta yeni bir döngü başlamış olur.
" } ] }