{ "title": "Adet Getirici İlaçlar", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-geciktirici-ilaclar.gif", "date": "19.01.2024 04:52:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Adet getirici ilaçlar, adet düzensizliği ya da adet olamama kadınların çoğunun maruz kaldığı bir sorundur. Adet olamama gebelik düşünen bir kadın için heyecana yol açsa da gebelik düşünmeyen bir kadının adet olamaması ya da adet gecikmesi yaşaması oldukça endişeli bir döneme neden olur. Adet getirmek için kullanılan ilaçlar kadın hastalıklarında sık başvurulan ilaç grupları arasındadır. Adet getirici ilaçlar çok sık kullanılsa d asla doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Hormon içeriğe sahip olan adet getirici ilaçlar doktor haricine bilinçsiz bir şekilde kullanılırsa adet düzensiliği başta olmak üzere daha pek çok sağlık sorununa yol açabilir.

Adet getirici ilaçlar içeriğinde progesteron hormonu içeren ilaçlar. Bazı durumlarda progesteron hormonu ile östrojen hormonu içeren ilaçlar da adet getirici olarak kullanılabilir.

Adet Getirici İlaçlar Nasıl Etki Eder?

Adet getirici ilaçlar kadının üreme sisteminde normal adet düzenini taklit ederek kadının adet olmasını sağlar. Adet döneminin ilk başlarında vücutta progesteron, sonlarında ise östrojen hormonu baskın olur. Artan progesteron hormonunun azalması nedeiyle kadın adet görür. Adet getirici ilaçlar tıpkı bu şekilde etki yarataak kadının adet görmesini sağlar. Kadına önce progesteron homonu takviye edilir. Ardından ilaç kesilir ve progesteron seviyesi düşer. Seviyesi düşen progesteron adet olmayı sağlar. Adet ilaç tüketimi bırakıldıktan 3-5 gün sonra başlar. Bazı vakalarda bu durum 1 hafta ve 10 gün arasında değişim gösterebilir.

Adet Getirici İlaçlar

Tarlusal: Tarlusal adet düzensizliği yaşayan kadınların en fazla kullandığı ilaçlardan biridir. Özellikle doktor önerisi ile kullanılmalıdır. İlaç alındığında tıpkı progesteron hormonu gibi işlev görür. İlaç ayrıca menopoz sonrasında da sık kullanılan bir ilaçtır. Vücutta salgılanan östrojen hormonunun etkilerin normale çevirir.

Tarlusal İlacı Ne Zaman Kullanılır?
Duphaston Tablet: Duphaston ilacı adet düzensizliklerinde, adet olamama durumunda kullanılan, progesterona benzer etkiler yaratan bir ilaçtır. Adet düzensizliği haricinde Kısırlık, düşük gibi problemlere karşı da kullanılabilir. Vücutta yeterli progesteron üretimi gerçekleşmediği için yaşanan adet sorunlarında sık başvurulan bir ilaçtır.

Duphston Tablet Hangi Durumlarda Kullanılır?
Cyclo-Progynova: Vücutta yaşanan progesteron hormonu eksikliğinde kullanılan bir ilaçtır. Menopoz döneminde kadınlarda yaşanan östrojen üretimi eksikliğini giderir. Östrojen hormonu azlığından kaynaklanan hastalıkların önüne geçer.

Cyclo-Prognova Hangi Durumlarda Kullanılır?
Apranax Fort 550 mg Tablet: İlaç vücutta ağrı ve enfeksiyona yol açan hormonları dengeler. 10 ve 20'li ambalajlarda satılır ve mavi film kaplı oval tabletlerden oluşur. Her yaş grubunda kullanım şekli farklıdır. 16 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaması gerekir. Günlük doz 1 tablet olarak tavsiye edilir ve 12 saat ara ile alınmalıdır.

Apranax Fort 550 mg Tablet Ne İçin Kullanılır?
Adet Getirici İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?

Adet getirici ilaçların içeriğinde yüksek miktarda hormon bulunduğundan bazı yan etkilere neden olabilir. Migren hastaları ve tansiyon hastalarında ciddi yan etkilere neden olabilir. Göğüslerde hassasiyet hissi, baş ağrısı, mide bulantısı, bel ağrısı gibi yakınmalar da oluşabilir. Bu tür yan etkilerin derecesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
" } ] }