{ "title": "Adet Hesaplama", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-hesaplama.jpg", "date": "19.01.2024 21:07:27", "author": "İlkehan", "article": [ { "article": "
Adet Hesaplama, Adet günlerinin kişiden kişiye, değiştiğini belirtelim. Fakat takip, ettiğiniz gün aralığından daha fazla gün saymaya başladıysanız, adet günü gecikmesi yaşıyor olabilirsiniz. Bazal vücut ısısı; Yumurtalamadan önce ısıda 0.4-0.6 derecelik artış olmaktadır.

Adet takvimi, hesaplama için önemli bir bulgudur. Servikal (Rahimağzı) değişiklikler; eğer serviks aşağıda, kuru, sert ve kapalı ise adetinizin döllenmeye elverişli olmayan dönemimdesiniz. Ne zaman ki serviks yukarıda, kısa, yumuşak, açık ve ıslak ise adetinizin döllenmeye müsait dönemindesiniz. Rahim ağzı değişikliklerini değerlendirme, adet takvimi hesaplama için önemli bir bulgudur. Rahmin iç kesimlerinde her ay olmak üzere döllenen yumurta yapışması ve bu kısımdan beslenmesi sonucunda damarlanma şeklinde, tabir edeceğimiz tabaka oluşur. Şayet döllenme belli bir süre içerisinde oluşmazsa bu duvar, ona verilen görevi tamamlar ve alttan gelen taze dokuya bırakır ve dökülür. Zamanla bu dokular, vücutta dışarı atılırken her ay bu işlem tekrarlanır. Tıp dilinde, buna menstürel döngü (Siklus) adı verilir. Dokuların dışarı atılmasına ise adet günü kanaması adı verilir. Adet dönemi olarak adlandırılan bu süreç, 28 günde bir tekrar etmektedir. Fakat kadınlarda ortaya çıkan en ufak bir sinir bozukluğundan tutun da kullandığımız bir ağrı kesici ilaca kadar birçok şey bu sürece etkilemektedir. Adet döneminin gecikmesi genellikle hamileliği akıllara getirse de durum böyle de olmayabilir. Moral bozukluğu, hastalık ve kullandığınız ilaçlar dahil, adet döneminin gecikmesine neden olabilir.

Adet Hesaplama Nasıl Yapılır, 27 günde bir adet görmeye alıştıysanız, bu süre geciktiyse eğer, dikkatli olmalısınız. Fakat düzenli olarak adet görüyorsanız yılda 1 veya 2 kere gecikmeler yaşıyorsanız adet günü hesaplama konusunda bu gayet doğaldır. Sebeplerine gelirsek eğer yaşam tarzı, stres, üzüntü olarak sıralayabiliriz, konusunda ki, bu kriterlere çok dikkat etmenizi öneriyoruz. 21-35 gün aralığında kişiden kişiye, değişen düzenli bir döngü halinde âdet kanamaları gerçekleşir. Sizlere tavsiyemiz son birkaç adet günlerinizi oluşturacağınız takvimde işaretleme usulü ile takip etmeniz, gelecekteki adet günü bulmanızda sizlere yardımcı olacaktır. Hamilelik için en uygun zaman hesaplanması için yumurtlama (Ovulasyon) döneminin belirlenmesi çok önemlidir. Bu tarihlere, yakın günlerde bulunan cinsel ilişkiler, sonucunda gebelik elde edilme ihtimali daha yüksektir. Adetleri düzenli olan bayanlarda yumurtlama âdet kanaması, başlamadan yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir, yumurtlama gününü tespit etmenin en pratik yolu budur. Bu hesapla adet dönemi 28 gün süren bir kadında yumurtlama adedin 14. Günü olur, âdet kanamasının başladığı ilk günden sayarak 14. Güne denk gelir. Yaklaşık olarak. Bu günden 2-3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunda 2-3 günde bir cinsel ilişkide bulunmak hamile kalma şansını arttıracaktır. (Yani adet başlamadan 17-18 gün önce başlayarak 1 hafta boyunca 2-3 günde bir ilişkiye girmek gerekir) Her gün ilişkiye girmek, sperm sayısını çok azaltacağı için önerilmez, bu nedenle iki günde bir ilişki önerilir. Adetleri düzenleri 30 gün süren bir bayan âdet kanamasının başladığı ilk günden başlayarak 16. Gün yumurtlama olacağını hesaplamalıdır. Det kanamaları düzenli 35 günde bir, olan kadınlarda yumurtlama günü 21. Güne denk gelir, yaklaşık olarak. Adetleri düzensiz olanlarda yumurtlama gününü tahmin etmek daha zordur. Ama her zaman âdet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce yumurtlama meydana gelir. Üstteki tarifler, hep sonraki adetten geriye doğru sayılacak şekilde verilmiştir. (Adet başlamadan 17-18 gün önce ilişkiye başlayın gibi). Çünkü yumurtlama gününün gelecek adete göre hesaplanması daha güvenilirdir. (Adetin ikinci dönemi yani yumurtlama-adet arasındaki luteal faz süresi 14 gün sabittir.) Kadınlarda adet dönemi, konusunda kimi hatalı bilgiler ile düşünülüyor olsa da kanama olmadığı zaman akmayan kan kadını zehirleyecek gibi bir durum söz konusu değildir. Her ay döllenme için hazır hale gelen fakat döllenme olmaması sebebiyle dökülen rahim duvarına ait hücrelerden kaynaklı olan kan miktarı 20 ml. İle 60 ml. Arasında değişiklik gösterebilir.
" } ] }