{ "title": "Adet Kesilmesi", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-kesilmesi.jpg", "date": "19.01.2024 16:43:27", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Adet kesilmesi, det kanaması başlaması, dünyada ve ülkemizde vakti gelince (9 - 16 yaş aralığı) her kız çocuklarında görülen ergenlik çağına geldiğinin habercisidir. Bazı kızlarımız da nadiren de olsa görülen genetik organlarındaki zarın, adet kanının dışarıya akmasına olanak veren açıklık bulunmaz. Bazılarında ise vajina veya rahim gelişmemiş olabilir. Det kanamaları ayda bir olup 15 - 30 gün arası süren adet döngüleri normaldir. Det kanamaları yaklaşık 3 ile 7 gün sürer. İlk günlerde çok olan kanama gün geçtikçe kanama oranında her ay değişiklik gösterebilir. Det kanamaları geçiren bayanlar heyecan, stres ve hastalıklardan etkilenerek düzensizleşebilir.

İlk yıllarda görülen adet düzensizliği normaldir. İlk bir iki yıl, üreme organları ve hormonların uyum içerisinde çalışmasının düzene girmesi zaman alabilir. Hormonal dengesizliklerde adet düzeninin bozulmasına yol açabilir. Fazla kilo alımı ve tüylenme oluşumunda adet düzensizliği olması beklenir. Bazılarında ise fazla âdet kanamaları görülür. Bundan dolayıdır ki kansızlık ortaya çıkması kaçınılmazdır. Kansız kalan kişilerin, demir içeren besinlerden fazla tüketmesi gerekmektedir. Det kanamaları esnasında görülen karın ağrıları sıkça rastladığımız bir olaydır. Kimilerinde bu sancı günlük yaşantısını etkileyecek şekilde olurken, kimilerinde de hafif ağrılarla bu dönemi atlatırlar. Det kanamaları ile rahim içindeki tabakalar dökülmeye başlar ve içerisinde bulunan bazı maddeler salınır. Rahimdeki düz kasların kasılmasına neden olur ve doğal olarak ağrılar başlar. Ayrıca âdet kanamalarının yanı sıra görülen bazı rahatsızlanmalar olur. Bunlar; baş ağrısı, ishal, bulamtı, kusma gibi rahatsızlıklardır. Adet döneminde karın ağrılarına evde yapılabilecek bazı önlemler vardır. Bunların başında bol istirahat gelir. Sonrasında ise karın bölgesine ya da ayak tabanına sıcak su torbası koymak karın ağrısını hafifletir. Bazen bu dönemlerde âdet kanamaları yerine ara kanamalar meydana gelir. Bunun sebebi, yumurtlama döneminde görülen kanama şeklidir. Yumurta çatlaklıkların da ve enfeksiyonel durumlarda ara kanamaları görmek mümkün olur.

Adet dönemlerinde dikkate almamız gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar; kanama esnasında kullanılan bezlerin iyice yıkanması, çamaşırlı suda kaynatıp mikropların iyice ölmesini sağlamalıyız ve ardından ütüleyerek kullanmayı tercih etmeliyiz. Adet dönemlerinde iken aşırı beden hareketlerinde kaçınmalıyız. Adet kesilme yaş aralığı genellikle 40 - 50 yaş arası aralığında, kadın vücudunda hormonal değişiklikler baş gösterir. Det kanamalarındaki başlarken gecikmelerin normal olması gibi adetten kesilirken de birkaç yıl geç olabilmektedir. Yumurtalık faaliyetinin kesilmesi, çeşitli beden ve ruh değişikliklerine yol açar. Genç kız olgunlaşırken büyüyen rahim, adetten kesilme zamanında da küçülmeye başlar. Vücudun kalça, karın gibi bölgelerinde sarkmalar meydana gelir. Kadınların kılsız bölgelerinde dahi kılların çıktığı görülmektedir. Sakal çıkması gibi. Yumurtalığın çatlamaması vücuttaki bütün hormon dengesini azaltarak kadın üzerinde bazen şiddetli etkilere yol açar. Kanaması kesilen kadınların günleri sıkıntılı geçebilir. Terleme, baş ağrısı, tansiyon, çarpıntı gibi rahatsızlıkları beraberinde getirir. Âdet kanaması kesilmesi halinde bütün organların değişime uğraması kaçınılmazdır. Adet kesilmesi kişiye göre değişiklik gösterir. Kanamanın aniden kesileceği gibi, yavaş yavaş birkaç yıl süre arayla kesilmesi de beklenir ve rahimde bulunan urlar nedeniyle de adet kesilmesini bekleriz. Ruhsal kaynaklı adet görmeme, en sık rastlanan adet düzensizliğidir. Başlangıcı çocukluk dönemlerine kadar dayanan, ciddi bir ruhsal sarsıntı geçirmesine neden olmaktadır. Adet kesilen kişilerde iştahsızlığı da beraberinde getirir. Menopoz bir süreçtir. 40 yaşından sonra düzensiz adet, zaman zaman ateş basması, ruhsal gerginlik gibi bulgular menopoz döneminin habercisi olabilir.
" } ] }