{ "title": "Adet Kokusu", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-kokusu.gif", "date": "20.01.2024 12:41:13", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
Adet Kokusu, Bayanlarda adet döneminde rahatsız edici kokular gelebilir. Adet kokusunun en büyük nedeni adet sıvısının sadece kandan oluşmayışıdır. Kanın yanı sıra bol miktarda protein içerikli bu sıvı adet kokusu ortaya çıkarabilir. Genellikle hijyene dikkat edildiği sürece adet kokusu meydana gelmez. Ama bazen buna rağmen adet kokusu meydana gelebilir. Bunun nedeni ise adet olan kadının üşütmesi, üreme sistemiyle alakalı veya alakasız bir hastalık geçirmesi ve sadece genetik nedenlerden dolayı olabilir.

Adet kokusu oluşmasının bir sebebi de cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan bakterial hastalıktır

Gardnerella vaginalis adlı bakteri hastaya bulaşır ve vagina içerisinde aşırı derecede çoğalır. Vaginal mikropların bozulması sonucu kötü koku yayılmaya başlar. Duş, toplu alanlarda kullanılan tuvaletler bu bakterinin yayılması için oldukça uygun alanlardır. En sık belirtisi adet dönemindeki sarı veya grimsi akıntıdır. Cinsel ilişki sonrası da bu bakteri nedeniyle sık sık bu kötü koku oluşur. Teşhisi oldukça kolaydır. Bu şikâyet ile gelen hastaya jinekolojik muayene yapılır. Ağır kokulu akıntı tespit edilir. Mikroskop da rahatlıkla gardnerella vaginalis bakterisi gözlenir ve tedaviye başlanır. Tedavisi antibiyotik ile yapılır. Kolaylıkla antibiyotiğe cevap verir. 5 günlük antibiyotik veya fitil tedavisi hastalığın sonlanmasını sağlar. Kısa süren bu tedavinin uygulanması önemlidir. Yoksa ilerlemesi halinde pelvik enfeksiyonlar ve o bölgede türlü hastalıklar gözlenebilir.

Adet döneminin düzenli olup olmadığını kontrol etmek, adet döneminin yaklaştığını fark etmek için adet takvimi tutmak önemlidir. Aniden kanama olması ve kötü koku gelmesi günlük hayatta zor durumda bırakacağı için özenle bu takvim kontrol edilmelidir. Genital organların temizliği adet kokusu ve sağlık açışından önemli rol oynar. Adet döneminde bu hijyenin devamlılığını sağlayabilmek için ped kullanılmalıdır. Günümüzde sıklıkla kullanılan her çeşidi bulunan pedler emici ve rahattır. Ped kullanıldığında koku oluşmaması için ped külota uygun şekilde yerleştirilmelidir. Uygun şekilde yerleştirilmediği taktirde akıntı genital organın çevresine ve ordaki tüylere dağılır. Adet kokusu meydana çıkar. Pedler en fazla 3-4 saat arayla değiştirilmelidir. Akıntı çok olduğu taktirde bu 2 saate kadar düşmelidir. Pedde aşırı kalan adet akıntısı adet kokusuna neden olan diğer sebeptir. Ped dışında sık tercih edilmese de tampon kullanımı da adet akıntısının kokuşmasını önleyen bir tekniktir. Tampon döl yoluna uygun şekilde koyulur ve akıntının emilimi sağlanır. En uygun şekilde en fazla 5-6 saat içinde tampoan değişilmeli değiştirilmezse koku ve başka birçok etki gözlenmektedir.
" } ] }