{ "title": "Adet Neden Gelmez", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-neden-gelmez.gif", "date": "20.01.2024 17:22:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Adet neden gelmez, toplumda adet görmeme tıp dilinde anemore olarak adlandırılır. Bu durum âdet kanamasının gelmemesidir. 1,5 aydan daha az ya da 21 ünden fazla süren adet döngüsü düzensiz adet olarak tanımlanır ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Fakat kanamalar arasında her ay dönemsel olarak değişimler gözlenebileceği için 30 günden güne adet olmayı beklemek doğru değildir. Adet gelmemesi 2 şekilde incelenir. Bunlardan biri Primer anemore, ikincisi ise Sekonder anemore'dir.

Premer Anemore Neden Olur?
Sekonder Anemore Neden Olur?
Adet Olmak İçin Vücutta Hangi Şartların Olması Gerekir?

Kadının düzenli bir şekilde adet görebilmesi için vücutta her ay rutin bir şekilde 4 farklı bölgenin düzenli bir şekilde fonksiyonlarına devam etmesi gerekir.
Adet Olmamaya Neden Olan Faktörler Nasıl Tespit Edilir?

Kadının yaşı gebe kalmaya engel değilse ilk uygulanması gereken şey gebelik testi yapmaktır. Çünkü gebelik hamile kalmaya engel olur. Eğer test sonucu negatif çıkmışsa bazı hormon testleri uygulanmalıdır. Tiroit ile alakalı hastalıklar ve bazı tümörlerin varlığı adetin gelmemesine yol açar ve bu sorunlar bazı hormon testleri ile kolaylıkla tespit edilebilir.

Adetin Neden Gelmediğini Anlamak İçin Hangi Testler Uygulanır?
Türlerine Göre Adet Gelmemesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Primer Anemore: Hiç adet görülmemesi durumudur. Genç bir kız 16-18 yaşına ulaşmış ve henüz adet görmemişse primer anemore olarak tanımlanır. Sebep hormonal ve genetiktir. Bu vakaların bazılarında koku alma duyusu da bulunmamaktadır. Bu durum ise Kllman Sendromu olarak tanımlanır. Sebep hormonlar ve genetik olduğu için tedavi nedene yönelik şekillendirilir.

Rokitansky Sendromu: Anne karnında can bulan ceninin rahmi gelişmemiş olabilir. Bu gibi durumlarda yumurtalıklar ve hormonlar normal alabilir. Ancak adet gelmemesi söz konusudur. Bu vakalar yalnızca rahim nakli ve taşıyıcı anne yolu il bebek sahibi olabilir.

Sekonder Anemore: Kadın düzenli adet görürken bir anda adet görmemeye başlayabilir. Sekonder anemorenin en belirgin nedeni gebeliktir. Gebelik söz konusu değilse, yumurtalık kistleri, tiroit hastalıkları da adet gelmemesine neden olabilir. Adet gelmemesinin altında yatan araştırılarak nedene yönelik tedavi başlatılır. Tiroit ve menopoz ile alakalı sorunlar hormon tedavisi ile, tümör ve kist varlığı söz konusu ise cerrahi ile tedavi uygulanabilir.
" } ] }