{ "title": "Adet Nedir", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-nedir(2).jpg", "date": "19.01.2024 17:21:46", "author": "Tülek", "article": [ { "article": "Adet nedir, kadınlarda görülen doğal, fizyolojik bir olaydır. Menstrüasyon, hayız hali gibi isimlerle de anılır. Halk arasında ise aybaşı olarak bilinir. Kadınların yanı sıra bazı hayvan türlerinin de dişilerinde görülür. Ergenlikten menopoza kadar devam eden ortalama 28 günlük bir döngüdür.

Adet, belirli zaman aralıklarında rahimde oluşan damarların ve dokuların, vücutta ihtiyaç kalmaması halinde birkaç gün süresince kanamalarla beraber vücuttan atılmasıdır. Burada dokunun atılmasındaki amaç, bir sonraki döngüyle oluşacak dokuya yer açmaktır.

Adet nasıl meydana gelir?

Adetin meydana gelmesinin sebebi yukarıda bahsedildiği gibi belirli zaman aralığında üretilen dokuların ihtiyaç kalmaması halinde vücuttan atılmasıdır. Rahimde iç yüzeyde üretilen bu damarların ve dokuların amacı, üretilmiş olan yumurta hücrelerine bir tutunma yüzeyi sağlamak, bir döllenme olması halinde zigotun burada gelişimine devam etmesine yardımcı olmaktır. Adet olmayan aralık boyunca yumurta hücrelerinin bir spermle döllenmemesi halinde vücudun da bu yumurta hücrelerine ve dokuya ihtiyacı kalmaz, böylece adet gerçekleşir. Atılan yumurta hücrelerinin ve dokunun yerini yeni üretilenler alacaktır.

Adetin meydana gelme sıklığı nedir?

Adetin ortalama 28 günde bir gerçekleştiği kabul edilse de bu her insanda farklıdır. Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen istatistiklere göre insan adet aralığı 21 ila 35 gün arası gerçekleşir. Bu aralığın çok daha altında veya çok daha üstünde adet gerçekleşiyorsa kişinin vücudunda bir anormallik vardır, ilgili doktora görünmesi gerekir.

Adet meydana geldikten sonra söz konusu dokuların atılması sadece bir günde gerçekleşmez. Yine ortalama istatistiklere göre 2 ila 8 gün boyunca kanamalar devam eder. Bu âdet kanamaları esnasında da 20 ila 80 ml arası kan vücuttan atılır. Kanama süresinde veya adet sırasında atılan kan miktarında bu aralıklardan çok farklı bir zaman aralığı varsa da derhal bir jinekoloğa görünülmelidir.

Adet düzeninin bozulması

Adet düzeni bazı durumlarda doğal olarak bozulur. Bazı durumlarda ise doğal olmayan sebeplerden dolayı bozulur; ki bu sağlıklı bir durum değildir. Adet düzeninin doğal olarak bozulmasını veya kesilmesini sağlayan sebeplere bakacak olursak:
gibi durumlar olduğunu görürüz. Bunların dışında doğal olmayan sebeplerden dolayı adet düzeninin bozulmasını inceleyecek olursak ise:
gibi durumlar görürüz. Doğal olmayan sebeplerin adet düzenini bozması hem söz konusu kişinin sağlığını etkilerken hem de hayat düzenini bozarak sinir sistemini de etkilemektedir. Yani doğal sebepler dışında bir sebepten dolayı adet düzeni bozuksa; vücudun fizyolojik açıdan sağlığı ve kişinin psikolojik-sinirsel sağlığı için derhal bir jinekoloğa danışarak adet döngüsünü düzene sokacak bir çözüm bulması gerekir.
" } ] }