{ "title": "Adet Sancısı Nasıl Geçer", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-sancisi-nasil-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 06:01:42", "author": "İlkin", "article": [ { "article": "
Adet sancısı nasıl geçer, âdet kanaması sırasında ya da öncesinde kasıklarda oluşan rahatsızlık ve kramp şeklinde olan ağrılara dismenore veya menstrüel kramp denmektedir. Bu ağrılar primer ve sekonder olarak incelenir. Adet döneminde oluşan sancıların nasıl geçeceğini, nasıl tedavi edileceğini anlatmadan önce bu ağrıların türlerini inceleyelim.

Adet sancıları türleri nedir?

Primer dismenore: bu tür sancılar âdet kanamasının ilk başlangıcından itibaren 1-2 yıl içinde ortaya çıkarak, kırklı yaşlara kadar devam eder. Bu şekilde yaşanan sancıların bazı hallerde ilk doğum sonrasında hafiflediği görülür. Burada ağrının sebebi rahimdeki ağrı ve kasılmaya neden olan prostaglandin maddesindeki artıştır. Det kanamasından 1-2 gün evvel ortaya çıkan ve adetin ilk gününde daha belirginleşen ağrılar, çoğunlukla 2. Günden itibaren hafiflemeye başlar. Karnın alt bölgesine aralıklı olarak gelen kramplar şeklinde yaşanan ağrı, bazı durumlarda bele, sırta, vulvaya ve kasıklara kadar yayılım gösterir. Kişide yorgunluk, terleme, iştahsızlık, ishal, kusma, baş ağrısı ve dönmesi, kabızlık ve baygınlık gibi semptomlar görülebilir. Bu adet sancıları kadının rahimde olan kasılmaları ağrı biçiminde hissetmesinden kaynaklanır. Kasılmaların olmasının sebebi, rahmin iç tabakasının atılıp yenilenmesi sırasında kanama miktarını azaltmaktır. Kasılma olduğunda rahimde prostaglandin adında maddeler salgılanır. Ağrıya neden olan bu madde, kadında buna karşı oluşan duyarlılıktan ya da aşırı derecede salgılanmasından kaynaklanır. Bu madde sadece yumurtlama sırasında oluşturulur. Adet döneminden birkaç gün önce başlayarak, adet bitince kaybolur. Sancılı geçen adetin nadir sebepleri arasında spiral kullanımı, rahim ağzı girişinin enfeksiyon, kürtaj gibi sebeplerle daralması ile adet kanının dışarıya atılırken zorlanmasıdır. Bu tür ağrıları yaşayan kadınların %10-15'inde ağrı sebebiyle günlük aktivitelerin kısıtlandığı görülür. Ağrıların âdet kanaması ile görülmemesi, şiddetli olması, 2-3 günden daha fazla sürmesi, rutin ağrılardan farklı yaşanması durumunda mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gerekir.

Sekonder dismenore: bu tür adet sancılarının altında patolojik bir durum bulunmaktadır. Doğuştan kızlık zarının kapalı halde olması, rahimde ya da vajinal haznede anormallikler olması gibi sebepler sancılara neden olabilir.

Adet sancısı nasıl geçirilir?

Kişilerin öyküsü dinlenerek, ağrıların zamanı, ağrıları geçirmek için uygulanan metotlar, ağrı şiddeti hakkında bilgilere ulaşılır. Meydana gelen ağrıların primer ya da başka hastalıklardan kaynaklanan sekonder ağrı olup olmadığı belirlenmesi için muayene yapılır. Sancıların sekonder olduğu belirlenirse tıbbi ve cerrahi müdahale yapılarak, adet sancılarının geçmesi sağlanır. Sancıların primer kaynaklı olması halinde, bunları tamamen yok olması sağlanamaz. Ancak alınacak önlemlerle hafifletilmesine çalışılır.

Primer adet sancılarının azaltılması için yapılması gerekenler nedir?
" } ] }