{ "title": "Adet Söktürücü İlaçlar", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adet-sokturucu-ilaclar(1).jpg", "date": "21.01.2024 17:22:04", "author": "SEBAHAT COŞGUN", "article": [ { "article": "
Adet söktürücü ilaçlar, dünya da kadınların var olduğu günden bu yana, en büyük sıkıntıları olmuştur. Adet gecikmesinin hamileliğin habercisi olduğu düşünülür ise gebe kalmak istemeyen kadınların nasıl bir korku ve telaş yaşadıkları anlaşılmaktadır. Daha tıb'ın bu kadar ilerlemediği geçmiş zamanlarda, Ninelerimizin, onların da büyüklerinden görüp uyguladıkları, birçok adet söktürme ve yeni oluşmuş gebeliklerini sonlandırma yöntemleri vardı ama sağlık açısından, hiç de güvenli olmayan bu yöntemleri deneyen kadınların bazıları hayatını kaybetmekteydi. Ülkemizde özellikle kırsal kesimlerde bu yöntemlerle adet söktürmeye çalışan kadınlar vardır. Bu ilkel yöntemlerin en çok kullanılanı, soğan kabuklarını kaynatarak suyunu birkaç gün boyunca aç karnına içme yöntemidir. Başarılı olamazlarsa, işi daha tehlikeli yöntemlere kadar götürmektedirler. Tabi adet gecikmesi sadece hamilelik nedeniyle olmaz. Bunun birçok fizyolojik ve psikolojik sebepleri olabilir. Neyse ki modern tıp o kadar gelişti ki, kadınların menopoza girmesini bile geciktirmek mümkün olabilmektedir.

Adet söktürücü ilaçlar niçin kullanılır?

Adet söktürücü ilaçlar genellikle, gebelikten korunma amaçlı, bazı durumlarda ise adet günü geçtiğinde bir an önce adet görebilmek için kullanılır. Bazı kadın hastalıkları da tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır.

Adet söktürücü ilaçlar nasıl etki eder?

Kullanan kişi hamile değil ise rahim duvarına baskı yaparak, rahim içindeki atıkların dışarı atılmasını sağlar. Böylelikle adet başlamış olur.

İlaçların etkili olması, kadınların normal adet döngülerini taklit etmesine dayanır. Kadınların adet döngülerinin ilk döneminde 'östrojen' hormonu baskındır. Daha sonra ilerleyen günlerde 'pregesteron' hormonu ağırlık kazanmaya başlar. Adet söktürme ilaçları da bu işlevi taklit ederek etkili olurlar. Önce 'pregesteron' hormonu verilir sonra ilaç kesilince hormon düştüğünden 4. 5 gün sonra adet başlar.

Adet söktürücü ilaçların yan etkileri nelerdir?

Adet söktürücü ilaçlar yüksek oranda hormon içerdiğinden birçok yan etkisi olabilir. Özellikle yüksek tansiyon hastaları, migren hastaları bu ilaçlardan olumsuz yönde etkilenebilirler. Ayrıca göğüslerde aşırı hassasiyet, diğer zamanlara göre daha fazla bel ağrısı, baş ağrısı mide bulanması gibi etkilerde görülebilir. Tabi bu yan etkiler kişilere göre farklılık gösterebilir. Eğer adet gecikmesi gebelik sebebiyle olursa, bu ilaçların kullanılması çok sakıncalıdır.
" } ] }