{ "title": "Adetin Erken Gelmesi", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/adetin-erken-gelmesi.jpg", "date": "19.01.2024 20:01:11", "author": "Hüzzam", "article": [ { "article": "
Adetin erken gelmesi, adet döngülerinin 21 günden kısa sürmesi halidir. Kanamaların 21 günden daha kısa, 35 günden daha uzun olması normal olarak kabul edilmemektedir. Kadınların bir yıl içinde gördüğü âdet kanamalarının sayısının artması yani erken adet görme durumunun en önemli sebebi hormonal dengesizliklerdir. Bunun yanında aşırı egzersiz, stres, yaşamda olan ani değişimler, fazla oranda kahve ve sigara tüketimi de buna neden olabilir. Düzenli olarak âdet kanaması olan bir kadında anormal biçimde kanama olması halinde, bunun bir âdet kanaması değil de ara bir kanama olabileceği hakkında bir araştırma yapılmalıdır. Det kanamalarında yaşanabilecek bunun gibi düzensizlikler durumunda, mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir. Kadında olabilecek hormonal değişimler, rahim ya da rahim ağzı polipleri, yumurtalık kistleri, rahim içi tabakanın durumu, miyomlar ve rahim kanseri olasılığı mutlaka araştırılmalıdır. Adet döngüsü yumurtanın döllenebilmesi için, rahim iç tabakasının hazırlanmasıdır. Yumurtanın döllenmesi gerçekleşirse, hazırlanmış olan rahme tutunur. Döllenme olmadığı takdirde, âdet kanaması olarak dökülür. Rahim iç tabakasının beklenen zamandan önce dökülmesi farklı sebeplere dayanabilir. Genç kızların ilk adet dönemlerinde erken adet görmesi, hormonal dengenin henüz kurulmaması nedeniyle normal olarak karşılanır. Adetin belli bir ritim dahilinde olmaması halinde, mutlaka bunun sebebinin araştırılması gerekir.

Ara kanamalar neden oluşur?

Kadında normal olarak adet görmesi gereken günler dışında kanama olması durumunda, gerekli araştırmaların yapılması gerekir. Erken görülen âdet kanamalarının olduğu ara kanamaların en sık görülen nedenleri arasında, klamidya adındaki bakteri ve diğer etkenlerin sebep olduğu rahim iç tabakası ve rahim ağzı enfeksiyonlarıdır. Diğer etkenler arasında miyomlar, hormonal dengesizlikler, genital organ yaralanmaları, kullanılan bazı ilaçlar, endometriozis rahatsızlığı sayılabilir. Kadınların doğum kontrol yöntemi olarak kullandığı spiralin rahim içinde tahrişe neden olması, doğum kontrol hapları, korunma iğneleri lekelenme gibi ara kanamalara sebep olabilir. Rahim ağzı kanserleri, rahim ağzında kanser öncüsü lezyonlar, genital hastalıklarda ara kanama olarak belirti verebilir.

Adetin erken görülmesi, oluşan ara kanamaların tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda adet döngüsünden önce görülen kanamalar dikkate alınmalı, kadının jinekolojik muayeneden geçmesi sağlanmalıdır. Gerekirse pap smear testi yapılmalı, kültür alınmalı, kan sayımı ve hormonal testler uygulanmalıdır. Sıkça görülen kanamalar tedavi edilmediğinde anemi, neden bağlı olarak kısırlık ve rahim kanserlerine neden olabilir. Çoğunlukla progesteron hormonları kullanılması, bu tarz kanamaları önleyerek, âdet kanamalarını düzene sokacaktır. Ardından erken kanamaya sebep olan etkenin tedavisi yapılmalıdır.
" } ] }