{ "title": "Doğum Sonrası Adet", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/dogum-sonrasi-adet.gif", "date": "19.01.2024 17:27:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Doğum sonrası adet, Doğum yapan çoğu kadın ilk âdet kanamasını doğumu takip eden 3. Ay içinde yaşar. Doğum yapıldıktan sonra 1 ve 2. Ay halk arasında kırk sonu olarak adlandırılan âdet kanamasına benzeyen, ancak âdet kanaması ile alakası olmayan bir kanama yaşanır. Bu kanama adetin başladığı anlamına gelmez. Anne bebeğini düzenli aralıklar ile emziriyorsa ilk 6 ay âdet kanamasının düzenli olması ya da tekrar başlaması beklenen bir durum değildir. Bu nedenle doğum sonrası adet görmeyen anneler endişeye kapılmamalıdır. Doğum sonrası âdet kanamaları belli bir süre sonra tekrar normale dönecektir. Bebek emziren anneler büyük bir kısmı 1 yıl boyunca hiç adet olmayabilir. Kimi zaman bu süreç daha uzun olurken kimi zaman daha kısadır. Bazı annelerde ise bebek emzirilse de âdet kanamaları hiç sekteye uğramadan düzenli olarak devam edebilir. Bu onu annenin vücudu ile yakından alakalıdır.

Doğum sonrası adet görmemek ya da bebek emzirmek anneyi yeni bir gebelikten korumaz. Bu nedenle doğum sonrasında adet görülmese bile düzenli olarak korunma yöntemlerine devam edilmelidir. Anne gündüz ve gece düzenli bebeğini emziriyorsa doğumdan 3 ay sonra gebelikten korunma yöntemlerini uygulamaya başlamalıdır. Anne bebeğini düzenli bir şekilde emziremiyorsa doğum yaptıktan en fazla 1 ay sonra korunmaya başlamalıdır.

Doğum Sorası Adet Düzensizliği

Doğum sonrası gelen 40 gün lohusalık olarak tabir edilmektedir. Bu sürç tamamlandığında düzenli olarak adet görmemek adet düzensizliği olarak adlandırılır. Annenin yapısal durumu, bebeği emzirmek, emzirme aralığı doğum sonrası adet düzensizliğine yol açan faktörler arasında yer alır.

Doğum Sonrası Adet İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Doğum sonrası lohusalık dönemi geçtikten sonra her kadının doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Jinekolojik muayenenin ardından pap smear testi yapılarak doktora korunma yöntemleri için danışılmalıdır.

Doğum Yaptıktan Sonra âdet kanaması birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Kişi doğumdan sonra gelen kanama ile âdet kanamasını birbirinden ayırmalıdır. Doğum sonrası lohusalık döneminde yaşanan kanama Loşia olarak tanımlanır. Loşia normal âdet kanamasından renk ve miktar olarak daha farklıdır. Başlangıçta kırmızı, daha sonra pembe ve son olarak kahverengi bir renkte olur. Loşia kesildikten sonra bebek emzirme devam ediyorsa âdet kanaması geç görülebilir. Bu durum emzirme nedeniyle salgılanan hormonlar ile alakalıdır.

Doğum sonrası adet normal şartlarda 8-16. Haftalarda gerçekleşir. Fakat kişiden kişiye süreç değişebilir. Emzirme sürdüğü sürece bu zaman zarfı uzayabilir ve düzenli âdet kanaması olmayabilir. Doğum sonrası adet düzenini etkileye faktörler; Emzirme sıklığı, emzirme süresi ve bebeğin yalnızca anne sütü ile beslenmesi olarak sıralanabilir.

Doğum Sonrası Bebek Emzirme Adet Kanamasını Nasıl Etkiler?

Doğum sonrası emziren anneler âdet kanamasını daha geç yaşayabilir. Buna sebep olan faktör emzirme anında göğüs uçlarının uyarılması ve süt hormonu olarak adlandırılan prolaktin hormonunda yaşanan artıştır. Bu süreç folikül gelişimine yardımcı olan hormonların üretimini engeller. Düzenli emziren annelerde follikülle dinlenme sürecine geçer. Bu süreçte annenin tekrar hamile kalma ihtimali zayıf olsa da yine korunmasız cinsel ilişkiye girilmemelidir. Anne bebeğini gün içinde en az 5 defa 10'ar dakika süre ile emzirdiğinde yumurtlama bastırılarak âdet kanaması gerçekleşmiyor olabilir.
" } ] }