{ "title": "Doğumdan Sonra Adet", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/dogumdan-sonra-adet.jpg", "date": "18.01.2024 23:02:01", "author": "Güldehan", "article": [ { "article": "
Doğumdan sonra adet, kadınların bedeni doğal bir şekilde her ay olabilecek bir hamilelik dönemine hazırlanır. Yaşamları boyunca 35-40 yıl süresince belli periyotlarla adet görürler. Bu sürede kadınlar ayda ortalama olarak 70 saat âdet kanaması görmüş olurlar. Bu düzen kadınların hayatında sadece iki farklı dönemde değişmektedir. Bunlardan biri hamilelik dönemi, diğeri ise emzirme dönemidir. Bu zamanlarda adet görülmemesinin nedeni hipofiz bezidir. Hipofiz bezi sebebiyle yumurtalıklar ve beyin, adet döngüsünü bastırmaktadır. Adet döngüsü son adet tarihinin ilk günü ile son adet tarihinin ilk günü arasındaki dönemdir. Bu süre genellikle 28 gün sürmektedir. Fakat bu süre 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Bu döngü esnasında yumurtalıklarda, beyinde ve rahmin iç tabakasında farklı şekilde olaylar gelişir. Beyinden gelen hormonlar yumurtalıkların birisini uyararak süreci başlatır. Uyarılmış olan yumurtalıktan çıkan döllenmeye hazır olan yumurta hücresi serbest kalır. Bu sırada rahmin iç tabakası da olabilecek hamileliğe hazırlanır. Döllenme gerçekleşmezse, serbest kalmış olan yumurta hücresi ömrü bittiğinden, hamilelik için hazırlanmış olan rahim iç tabakası âdet kanaması ile dışarı atılır ve yeni bir adet döngüsü başlamış olur. Det kanamasının oluşma amacı, adet döngüsünde oluşabilecek olası bir hamileliğin yerleşimi için uygun koşulların hazırlanmasıdır.

Doğumdan sonra ilk adet ne zaman görülür?

Doğum sonrasında âdet kanamasının başlama dönemi, emzirme ile alakalı bir durumdur. Doğum yapan ve emziren kadınlarda daha geç görülen âdet kanamaları, emzirmeyen kadınlarda daha erken görülmeye başlar. Burada kadınların doğum sonrası gördüğü kanamanın, âdet kanaması ile alakası yoktur. Loşia adı verilen kanama, normal görülen âdet kanamasından daha uzun süre devam eder. Lohusa döneminin başlangıcında görülen kanama, ilk günlerde kırmızı renkte, daha sonra sırasıyla pembe, kahverengi ve sarımsı renkte olur. Loşia kanaması bittikten sonra emzirme devam ediyorsa, adet döngüsü daha geç başlar. Bunun sebebi emzirme sırasında salgılanan hormonlardır. Det kanamasının çoğunlukla doğum sonrasında 8. Ve16. Haftalarda yeniden başlayabileceğini söyleyebiliriz. Fakat yine söylememiz gerekir, emzirme devam ediyorsa, bu süreç her kadında farklı olabilir. Bazı hallere âdet kanaması başlasa bile, düzenli olmayabilir. Bazı durumlarda 18. Ayda bile âdet kanaması başlamayabilir. Emzirme dönemi geçirmeyen kadınlarda ise doğum sonrasında 4 ve 8. Haftalarda âdet kanaması görülür. Bu dönem yaşanan adet düzensizlikleri emzirme sıklığı, bebeğin ek gıda alması ve emzirme süresiyle ilgilidir. Lohusalık döneminin bitmesinden sonra düzenli olarak adet görülmemesi halinde, adet düzensizliği olduğu kabul edilir. Bu durumda kadınların mutlaka doktoruna giderek, muayene olması, adet düzensizliği konusunda tedavi olmalıdır.

Emzirmenin âdet kanamasını geciktirmesi nasıl oluyor?

Doğum sonrası bebeklerini emziren kadınların âdet kanaması daha fazla gecikmektedir. Bunun sebebi bebeğin anneyi emmesi sırasında göğüs uçlarının uyarılması ve süt yapımını gerçekleştiren prolaktin hormonunun seviyesini arttırmasıdır. Bu durum folikül gelişmesini sağlayan hormonların salgılanmasını önlemektedir. Bebeklerin düzenli olarak süt emmesi nedeniyle, folikülleri dinlenmeye çekilir. Bu esnada kadınların haile kalma riski fazla yüksek olmuyor. Bebeğin günde 5 sefer ortalama olarak 10 dakika emmesi, yumurtlamayı bastırıp, âdet kanamasını geciktiriyor.
" } ] }