{ "title": "Emzirirken Adet Gecikmesi", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/emzirirken-adet-gecikmesi.gif", "date": "19.01.2024 04:39:07", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Emzirirken adet gecikmesi, doğum yaptıktan sonra ortaya çıkan kanama âdet kanaması değildir. Emzirme döneminde yaşanan bu kanama yaklaşık 40 gün kadar sürer ve her geçen gün miktarı azalır. Bu kanama loşi olarak tanımlanmaktadır. Rahim içinde doğum anında kalan kalıntıların atılması için gerçekleşen bir kanama türüdür.

Emzirme döneminde adet gecikmesi bebeğini düzenli emziren annelerde yaşanabilir. Düzenli bir şekilde bebek emziren anneler doğum sonrası 6 ay kadar adet görmeyebilir. Âdet kanaması 6 ay sonra başlayabilir. Bebeğini sık aralıklarla ve düzenli emziren annelerde bu süre 1 yıl ya da daha fazla olabilir. Emzirme döneminde âdet kanaması başlasa bile bebek emdiği sürece bu kanama düzensiz seyredebilir. Anne bebeğini emzirmeyi bıraktığında kanama düzenli bir şekilde devam edebilir.

Doğum sonrası yani emzirme döneminde anne bebeğini düzensiz emziriyorsa ya da hiç emzirmiyorsa âdet kanaması 3 ay içinde gerçekleşebilir. Emzirme işlemi tamamen kesildiğinde adet dönemi düzene girer.

Emzirme Döneminde Adet Gecikmesi Normal midir?

Emzirme döneminde yaşanan adet gecikmesi normal olarak kabul edilir. Çünkü emme anında annenin göğüs uçları uyarılmakta ve prolatin hormonu daha fazla salgılanmaktadır. Prolaktin yani süt hormonunun fazla salgılanması folikül gelişimine yardımcı olan hormonların daha az üretilmesine neden olmaktadır. Dolayısı ile de emzirme döneminde adet gecikmesi yaşanabilmektedir.

Emzirme döneminde bebek düzenli aralıklar ile emziriliyorsa adet genellikle düzensiz seyrederek gecikmeler yaşanabilir. Bu durum da endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü gayet normal bir süreçtir. Anne emzirmeyi tamamen bıraktığında adet gecikmesi ya da düzensizliği kendiliğinden ortadan kaybolur. Çok nadir durumlarda bebeğini düzenli emziren anneler düzenli bir şekilde adet görebilir.

Emzirme döneminde yaşanan adet gecikmesi her zaman emzirme ile alakalı olarak gerçekleşmeyebilir. Bu noktaya çok dikkat edilmelidir. Kadın emzirme döneminde de gebe kalabilir ve adet gecikmesi gebelik nedeniyle ortaya çıkabilir. Emzirme döneminde hiç âdet kanaması yaşamamak hamile kalmayı %100 önleyen bir faktör değildir. Bu nedenle de emzirme döneminde gebelikten korunmak için bazı yöntemler uygulanmalıdır.
" } ] }