{ "title": "Erkekler Adet Olurmu", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/erkekler-adet-olurmu.gif", "date": "21.01.2024 07:16:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Erkekler adet olur mu, kadınlarda hormonların sebep olduğu adet döngülerini herkes bilir. Bu konuda erkeklerde hormonlardan etkilenir. Fakat erkeklerin etkilenmesi daha zorludur. Ergenlikte erkeklerin bir kısmında testosteron seviyesi 1-2 ayda 18 kat kadar artabilir. Kızlar bu durumdan daha az etkilenirken, erkeklerde bu durum travmaya neden olabilir. Erkeklik hormonu olan testosteron artışı herkeste farklı olur ve en çok 3-4 kat artar. Bu birkaç yılda tamamlanır. Testislerden salgılanan testosteron, erkeklerde en etkin hormondur. Ergenlik döneminde androjenler bireyin seksüel karakterini yani ereksiyon, penis büyüklüğü, kas gelişimi, ses kalınlığı gibi özelliklerini oluşturur, psikolojik yapılarını belirler. Yetişkinlik döneminde salgılanan testosteron erkeklerin seksüel özelliklerini devam ettirmelerini sağlar. Erkeklerde erkeklik hormonu fazla salgılandığında, bu östrojene dönüşmektedir. Kadınlarda da böbrek üstü bezinden salgılana testosteron, oldukça düşük bir miktardadır.

Erkekler kadınlar gibi adet dönemi yaşar mı?

Erkekler kadınlar gibi düzenli bir şekilde regl dönemi yaşamazlar. Onlar gibi ağrı çekmezler. Fakat erkeklerde sperm oluşması söz konusu olduğu zaman, erkeklerde 72 gün devam eden bir döngüden bahsedilebilir. Bu yüzden erkeklere kısırlık testi yapılması için, sperm örneği gerektiğinde yaklaşık olarak 3 ay bekleme süresi gerekir.

Erkekler ve kadınlar hormonlardan aynı derecede mi etkilenir?

Erkekler ve kadınlar arasındaki ayrım daha çocuk yaşlardan itibaren yapılmaya başlıyor. Kızlar ve erkekler birbirinden hemen ayrıştırılıyor. Bu yaşam boyunca bazı özel dönemler haricinde bu şekilde devam ediyor. Toplumdaki eğitim ve kültür bu yönde uygulamayı öngörüyor.

Erkeklerde testosteron seviyesi gün içinde inişler çıkışlar gösterse de erkekler duygusal değişimler, yorgunluk gibi sorunları çok yaşamazlar. Hormon seviyeleri en fazla sabahları yükselir. Bu yüzden erkekler sabah uyandıklarında ereksiyon halinde yanabilirler.

Testosteron hormonu erkeklerde asabilik üzerine etki yapmaz. Ancak kas güçlerinin artmasına neden olur. Bunun dışında libido üzerinde etkili olur. Testosteron salgılaması olan kişiler daha arzulu olurlar. Bu arzularını dile getirmeleri de abartılı olur. Erkekler 45 yaşını geçince, erkeklik hormonundaki azalmayı bazıları anlayabilir. Ateş basması, libido düşmesi şeklinde belirtiler baş gösterir. Kadınların menopoz döneminde olduğu gibi, erkeklerinde dışarıdan hormon alması gerekebilir. Fakat menopoz her kadında olurken, andropoz her erkekte etkili olmaz.
" } ] }