{ "title": "Gebelik Hesaplama", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/gebelik-hesaplama.jpg", "date": "21.01.2024 09:41:12", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Gebelik Hesaplama: Hamilelik hesaplaması hakkında bilmeniz gerekli olanlar. Hamile olduğunuzu anladığınız andan sonra aklınıza gelen soruları karımın içinde bir canlı büyüyor ne büyüklükte, kız veya erkek mi? Ne zaman dünyaya gelecek. Kadın doğum doktorları gebelik takvimini hesaplarken adetinizin ilk başladığı günü hesaba alırlar ama döllenme zamanı en son adet gününden tahminen yaklaşık olarak 10-15 gün sonrasıdır. Her zaman akraba ve tanıdıklar hamileliğin kaç günlük ya da kaç aylık diye sorarlar. Ama kadın doğum hekimleri ise tıbbi olarak gebelik takvimini hesaplarken döllenme tarihini değil, son adet tarihinden başlarlar. Döllenme tarihi ise son adet tarihinden yaklaşık olarak 15 gün sonradır. Tıbbi olarak gebelik takvimi oluşturulurken yapılan hesaplamalar ay üzerinden değil hafta üzerinden yapılır. Doğumun ise 38 ve 42. Haftalar arasında olması beklenir. Şu an sizlere sunduğumuz takvim yaklaşık bir takvimdir. Doğumların sadece yaklaşık %5'i normal zamanlarında gerçekleşmektedir. Doğumların çoğu bir hafta önce ya da sonra meydana gelmektedir. Her hamilelik kendine özeldir ve bebeğiniz ne zaman hazır olursa o zaman size gelecektir. Diğer taraftan adetin düzensiz olması, tüp bebek tedavisi ile hamile kalınması, son adet başlangıç tarihinin yanlış hesaplanması gibi durumlar anne adaylarının hamilelik haftalarında sapmalara sebep olmaktadır.

Gebelik Hesaplama: Özellikle ilk hamileliğini yaşayan bayanların en çok merak ettikleri konu hamileliklerinin kaçıncı haftasında oldukları, doğuma ne kadar kaldığıdır. Bu sebepten gebelik hesaplaması, kadınlar için kutsal bir önem taşımasının yanında merakların giderilmesi için de önemlidir. Bunun sebebi; Gebelik sürecinde uygulanması gereken testlerin bulunması, bu testlerden alınan sonuçlara göre gerekli tedavilerin yapılmasıdır. Gebeliğin ortalama 11-14. Haftaları arasında yapılması gereken ikili test sayesinde bebekte meydana gelebilecek down sendromu gibi problemlerin varlığı kontrol edilebilir. Bu sayede gereken müdahaleler yapılacak bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi sağlanacaktır. Fakat son adet tarihinin ilk günü genelde yoğun iş ve hayat temposu yüzünden unutulduğu için gebelik belirtileri ortaya çıktıktan sonra gerçekleştirilen doktor kontrolünde gebelik zamanı belli olur. Son adet tarihinin ilk gününü hatırladıktan sonra bugüne 7 gün eklenir ve belirlenen tarihten 3 ay geriye giderek beklenen doğum tarihi bulunmuş olur.

Gebelik Hesaplama: Hamile bayanların büyük bir çoğunluğu gebelik haftasını hesapladığı halde veya doktoru haftasını belirttiği halde kaç aya girdim? Kaç ay bitti? Gibi konuları merak etmektedir. Aslına bakarsanız bu karışıklık 1 ayın tam 4 hafta olmasından kaynaklanmaktadır. Yaklaşık olarak 1 ay 4 hafta 3 gün sürmektedir. Önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. Hamilelik süresi genelde 40 haftadır. Hamilelik hakkında kafa karışıklığını önlemek için doktorların hesapladığı ay ve haftalar şu şekildedir.
36 hafta sonunda ise 9 ay bitmiş ve son aya girilmiş olur. (Bu durumda doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor.)40 hafta bittiği zaman 9 ay 10 gün olarak bilinen 280 gün tamamlanmış olur bu da 40 hafta eder. Doğumların geneli 38-40 hafta arasında meydana gelir. Bazen günü geçen gebeliklerde 41 haftada doğum gerçekleşir. Bunlar hesaplanırken son adetinizin başladığı ilk güne göre yapılır.
" } ] }