{ "title": "Genç Kızlarda Adet Düzensizliği", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/genc-kizlarda-adet-duzensizligi.jpg", "date": "20.01.2024 06:09:27", "author": "Tunçtürk", "article": [ { "article": "
Genç kızlarda adet düzensizliği, ergenlik döneminde sıkça rastlanan adet düzensizlikleri genellikle birkaç yıl içinde kaybolmaktadır. Nadir olarak ilaç tedavisi gerekebilir. Bazı durumlar ruhsal sorunlardan dolayı meydana gelebilir. Adet döngüsünün başlamasıyla, düzensizlik yaşanması doğal olarak karşılanabilir. Adetlerde görülen düzensizlikler, 18 yaş altı genç kızların yaşadığı jinekolojik problemlerin %40'ını oluşturur. Adet döngüsünün düzenli olarak takip edilmesi, teşhis için faydalı olur. Bazı durumlarda vücut sıcaklığı eğrisinin tutulması, yumurtlama olup olmadığını belirleyeceğinden, adet döngüsünün süresinin hesaplanmasında faydalı olur. Genç kızlarda uzun ya da kısa süren adet dönemleri, yumurtlamanın olmadığı dönemlerde daha fazla görülür. Bu düzensizlikler iç salgı sisteminin yeterince olgunlaşmamış olmasından kaynaklanır. Sorun herhangi bir tedavi gerektirmeden, kendiliğinden düzelme gösterir. Genç kızın gördüğü ilk adetin geç olması ve düzensiz olarak devam etmesi halinde, hipotalamusun işlevlerinde yetersizlik olduğu düşünülür. Adet döngüsünün 25 günden kısa sürmesi polimenore, 31 günden fazla sürmesi ise oligomenore olarak adlandırılır.

Genç kızlarda adet döngüsü dışında oluşan düzensiz kanamalar (Metroraji)

Genç kızların %2-5'inde görülen adet dışındaki kanamalar, adet dönemi sorunları içinde yer alır. İlk âdet kanamasının görülmesinden birkaç ay sonra görülen durum, kendiliğinden ortaya çıkarak, kendiliğinden düzelme gösterebilir. Gençlerde görülen bu durumun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. İç salgı sistemini denetleyen mekanizmadan kaynaklandığı bilinmektedir. Metroraji tedavi edilmediğinde, ağır kansızlık ve kan kaybı gerçekleşebilir. İki adet dönemi arasındaki sürenin kısalması, kanamaların olduğu dönemin uzaması Metroraji belirtileri arasında yer alır. Adet döngüsünün tarihleri incelendiğinde tanı rahatlıkla konulabilir.

Adet düzensizliğinin sebepleri nedir?
Genç kızlarda görülen işlev bozukluğundan kaynaklanan metroraji, genellikle hormon tedavisi gerektirmez. Burada yumurtalama genelde olmadığından, vücut sıcaklığının takibi de gerekmez. Burada fazla miktarda olan kanamalar giderilmeli, yumurtlama olması sağlanmalıdır.

Genç kızlarda adet düzensizliği tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi düzensizliğin genel durumuna göre uygulanır. İki adet dönemi arasında sürenin kısalması, kanamanın miktarı ya da süresi kansızlığa sebep olmadıysa, çoğunlukla sorunun kendiliğinden düzelmesi beklenir. Bu şekilde üç aylık bir süreç geçirilebilir. Yine de olabilecek demir eksikliğini önlemek için, demir ilaçları ve uygun beslenme koşulları sağlanmalıdır. Ancak kanamalardan dolayı hemoglobin değerlerinde düşüş olursa, hormon tedavisi gerekebilir. On gün sürece verilen hormonlarla kanamayı durdurmak amaçlanır. Sorunun yeniden tekrarını önlemek için, tedavi bir süre daha devam ettirilebilir. Kullanılacak hormon ilaçlarının genç kızlarda dikkatli kullanılması gerekir. Yumurtalık ve hipofiz etkinliği korunmalıdır. Dışarıdan müdahale ile yumurtlamanın engellenmesi zararlı sonuçlar doğurabilir. Aşırı kanama olması durumunda, kandaki hemoglobin düştüyse hasta hastanede kontrol altına alınmalıdır.
" } ] }