{ "title": "Hamilelikte Adet Görülür mü?", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/hamilelikte-adet-gorulurmu.jpg", "date": "21.01.2024 08:31:48", "author": "Tunççağ", "article": [ { "article": "
Hamilelikte adet görülür mü; birçok kadının başına gelen bu durum kafalar da soru işaretine neden olmaktadır. Bazı hastalar hamile kaldıktan sonra bir veya birkaç kez adet olduklarını söylerler. Ancak doktorlara göre hamile olan bir bayanın adet olmaması gerekir. Hamile olan bayan adet görmez ancak bazı durumlarda kanaması olabilir. Adet görmek hamile olmayan bayanlarda görülen hormonal değişikliklere bağlı vajinal kanamalardır. Her vajinal kanamaya âdet kanaması demek doğru değildir. Bundan dolayı hamileyken oluşan kanama âdet kanaması olarak görülmemelidir. Anne adayı gebeliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması şeklindeki lekelenmeleri âdet kanaması sanabilir. Ancak oluşan bu kanama embriyonun rahime yerleşmesinden kaynaklanabilir. Her gebe bayanda implantasyon kanaması gerçekleşemeyebilir. Hasta olan kadın hamileliğin başında hemen hemen adet dönemine denk gelen günlerde gebeliğin yerleşmesinden dolayı bu kanamayı fark eder ancak hamile olan bayan hamile olduğunu bilmiyorsa bu kanamayı âdet kanaması sanabilir. Hamile olan bayan bir sonraki ay yani gebeliğin ikinci ayında adet görmeyince hamile olduğunu anlamaktadır. Bundan dolayı hamile olduğunu anlayan bayan bundan önceki ay gördüğü kanamayı üstüne gördüm şeklinde ifade etmektedir.

Kanamalar hamilelik sürecinin başında, ortasında ya da hamileliğin sonlarında her dönemde görülebilecek olan bir durumdur. Hamile bayanlarda görülen bu kanamalar çeşitli miktarlar da ve farklı renkler de olabilir. Bazı hamile olan bayanlar da bu kanama birkaç damla iken bazı hamile bayanlar da bu kanama biraz daha fazla görülmektedir. Yine aynı şekilde hamile bayanlar da görülen kanama rengi bazen lekelenme şeklinde, bazen pembe, bazen kahverengi veya kırmızı şeklinde olabilir. Halk arasında bu tür kanamalara üstüne görme, üstüne adet olmak gibi adlar verilmektedir. Gebelik sırasında görülen bu kanamalar az olduğunda bir sorun teşkil etmezken eğer bu kanamanın miktarı fazla ise gebeliğe zarar verecek bir durum yaratabilir.

Hamileliğin hangi döneminde olduğuna bakılarak her kanamanın bir sebebi vardır. Hamileliğinin ilk 3 ayında olan bayanlarda görülen bu kanamaların en önemli sebepleri arasında muhtemel bir düşük söz konusu olabilir. Eğer kanamanın sebebi düşük değil ise diğer bir sebep olarak hamileliğin dış gebelik, mol gebelik gibi durumlardan kaynaklanan kanamalar olabilir. Hamile olan bayanın daha ilerideki dönemlerinde görülen kanamalar ve sonlarında oluşan kanamaların da farklı sebepleri vardır. Örnek verecek olursak eğer bebeğin eşinin önde olması (Plasenta previa), bebeğin eşinin ayrılması (Dekolman), nişan kanaması veya doğumun başlamasından kaynaklı olan kanamalar gibi. Bu sebeplerden hangisinin kanamaya sebep olduğu mutlaka bir doktor tarafından araştırılması gerekir.

Yine bazı kanamalar hamilelikle ilgili olmayan kanamalardır. Kişi hamile bile olsa oluşan bu kanamaların sebebi hamilelikle ilgili olmayabilir. Bu kanamaların sebepleri ise rahim ağzında bulunan yaranın kanaması, rahim ağzında bulunan polipler, vajinada bulunan iyi ya da kötü huylu kitleler de kanamalara sebep olmaktadır. Basur (Hemoroide) kaynaklı olan kanamalarda vajinal kanamalarla karıştırılabilmektedir.

Hamilelik Döneminde Kanamaya Sebep Olan Durumların Tamamını Sıralayacak Olursak
" } ] }