{ "title": "Kürtaj Sonrası Adet Düzensizliği", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/kurtaj-sonrasi-adet-duzensizligi.gif", "date": "21.01.2024 12:01:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kürtaj sonrası adet düzensizliği, halk arasında bebek aldırma olarak bilinen kürtaj, oluşan gebeliğin farklı yöntemler ile sonlandırılması işlemidir. Kürtaj yalnızca istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kullanılan bir yöntem değildir. Ölü bebekler, boş gebelik ve kürtaj sonrasında rahim içinde kalabilecek parçaların temizlenmesi için d kullanılan bir yöntemdir.

Kürtajdan sonra ilk âdet kanaması 40-50 gün arasında oluşur. Ancak bu süre bazı kadınlarda daha kısa bazı kadınlarda ise daha uzun olabilir. Kadın kürtaj olmuş ve üzerinden 2 ay geçmesine rağmen henüz adet görmemişse mutlaka adet düzeni için bir doktora başvurmalıdır. Doktor hastada uygulayacağı ultrasonografi ile kürtaj nedeniyle oluşabilecek yapışıklık ya da hormonlar ile ilişkili bir sorunun varlığını kolaylıkla tespit edebilir. Kürtajdan sonra adet gecikmesi ya da adet düzensizliği yaşamak kadınlar arasında çok sık karşılaşılan bir problemdir. Doktor detaylı inceleme sonrası sorunu tespit ederek hasta için en uygun tedaviye başlar ve adet düzensizliğini tedavi edebilir. Kürtaj sonrası 1,5-2 ay geçmesine rağmen adet görülmemişse bu durum yeni bir gebeliğin habercisi olabilir. Bazı vakalarda ise çok nadir de olsa kürtaj sırasında gebelik alınmayabilir ve bu durumda da adet gecikmesi yaşanabilir.

Kürtajdan sonra yaşanan adet gecikmesi kürtaj nedeniyle rahim içinde oluşan yapışıklık nedeniyle ortaya çıkabilir. Yapışıklık kadının adet görmesine engel olur. Ancak kürtaj sonrası yapışıklık olasılığı oldukça düşük ihtimallerdedir.

Kürtaj ve Adet Düzeni

Kürtaj normalde hormonları olumsuz yönde etkilemediği için adet düzensizliğine neden olan bir işlem değildir. Ancak kürtaj sonrası adet düzeni belli bir süre değişikliğe uğrayabilir. İlk adet görülmeye başlandıktan sonra gelen adet dönemi kürtajdan önceki dönem ile aynı olur. Kürtajdan önce düzensiz adet dönemi olan kadınlar kürtaj sonrası da adet döneminde düzensizlikler yaşar. Bu şekilde adet düzensizliği yaşayan kadınların bu sorun için ayrıca tedavi görmesi gerekir.

Kürtaj sonrası yaşanan adet düzensizlikleri özellikle büyük gebeliklerin kürtaj ile alınması nedeniyle yaşanır. Bu gibi durumlarda 50-60 gün adet gecikmesi yaşamak normaldir. Bazı kadınlarda ise rahim iç bezleri fazla kazınırsa kadın bir daha adet görmeyebilir. Bu sorun anemoe olarak tanımlanır.

Kürtaj ile 10 v daha düşük gebelikler sonlandırılırsa kürtajdan sonra 1 hafta boyunca lekelenme şeklinde kanamalar oluşabilir. Oluşan kanamada parça olursa ve miktarı çok fazla ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }