{ "title": "Oligomenore", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/oligomenore.gif", "date": "20.01.2024 04:08:09", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "
Oligomenore: det kanamalarının olması gereken tarihte gerçekleşmemesi, halk arasında adet görmeme olarak bilinmektedir. Tıp dilinde âdet kanamasına Regl, Menses, Mens, Siklus ve Periyod denmektedir.

Adet Seyrekleşmesi Nedir?

Kanamanın her ay daha da gecikerek seyrekleşmesi durumuna Oligomenore denir. Normal bir bayanda kanama dönemi 21 ya da 35 günler arasında gerçekleşir. 35 günden daha fazla sürede adetin görülmemesi normal karşılanmaz.

Bayanlarda bazı özel durumlarda adet görememe yaşanabilir. Bu duruma Fizyolojik Amenore denir. Genelde ergenlik, gebelik ve laktasyon denilen emzirme ve menopoz döneminde ovulasyon denen yumurtlama olmaz. Adet gecikmesi yaşandığında öncelikle gebelik araştırılmalıdır. Gebeliğin olmadığı tespit edildikten sonra ise diğer faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Gebelik Dışında Adet Gecikmesi Neden Olur?
det kanamaları, vücutta farklı işlevlere sahip hormonları salgılayan bezlerin uyumlu çalışmasıyla oluşur. Salgı bezlerinde yaşanan herhangi fizyolojik rahatsızlıklar oligomenoreye neden olabilir. Tiroit bezlerinin fazla ya da olması gerektiğinden az çalışması, prolaktin hormonun yüksek salgılanmasından kaynaklanan hipofiz bezi rahatsızlıkları gecikmeye nedenidir. Det kanamasında rahim içi dokusu dökülür. Bunun için rahim içi zarının yeterli kalınlıkta olması gerekir. Rahim içi operasyonları ve kürtaj dokunun zedelenmesine ve sonraki âdet kanamalarında problem yaşanmasına sebep olurlar.
Yoğun fiziksel aktiviteler, ağır diyetler, ani kilo verme ve hormonal düzensizlikler âdet kanamalarının zamanını ve miktarını etkiler.

Oligomenore oluştuğunda üreme çağındaki kişi için öncelikle gebelik testi yapılmalıdır. Gebeliğin olmadığı durumlarda laboratuvar tetkikleri ve muayene ile gerekli gözlemin yapılması gerekir.

Adet Gecikmesi Muayene Tetkikleri Nelerdir?

Öncelikle ultroson ile rahmin pozisyonu ile kanamaya neden olan rahim zarının kalınlığı ölçülür. Sonrasında laboratuvar ortamında salgı bezlerinin hormon düzeyleri ölçülür. Hormonal bozukluklar tespit edildiğinde gerekli tedaviye başlanır. Hormonal bozukluklardan biri olan hipofiz bezinin salgısı prolaktin seviyesinin yüksekliğidir. Bu hormon emzirme döneminde görülür. Hiperprolaktinemisi görülen bayanlarda göğüsten süt akması ve kanama gecikmesi şikâyetleri görülmektedir. Prolaktin hormonu aşırı yüksek ise hipofiz bezi MR ile tomografi yöntemleriyle görüntülenir, tümör varlığı araştırılır.
" } ] }