{ "title": "Spiral Takıldıktan Sonra Adet", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/spiral-takildiktan-sonra-adet.gif", "date": "19.01.2024 21:07:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Spiral takıldıktan sonra adet, spiral aile planlamasında kullanılan bir yöntemdir. Çeşitli spiral türleri bulunmaktadır. Bunların içindeki bakır spiraller, kadının tüplerinin bağlanmasına yakın etkide, uzun süreli ve güvenli bir doğum kontrolü sağlamaktadır. Bu rahim içi araçlarının deneyimli kişiler tarafından takılması, başarısızlık oranlarını oldukça düşürecektir. Spiralin etkisi rahim içinde yukarıya doğru geçişi engelleme şeklinde gerçekleşir. Aynı zamanda spermleri etkisizleştirme, fertilizasyon kapasitelerini azaltma etkileri bulunur. Rahim ağzındaki mukusu yoğunlaştırarak, spermlerin yumurtaya ulaşmasına mâni olur. Çiftlerde korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 4-5 gün içinde spiral takılırsa, gebelik engellenir. Progesteron salgılayan spiral türleri hem spermler üzerinde hem de rahim içi dokusunda incelmeye ve yumurtlamaya engel olma etkisi gösterirler.

Spiral adet döngüsüne nasıl etki eder?

Spiral taktırdıktan sonra kadınlarda daha uzun süren, kanamanın fazla olduğu adet dönemleri yaşanabilir. Buna engel olmak için, progesteron salgılayan spirallerin tercih edilmesi gerekir. Spiralin yan etkilerinden en önemlisi, adet sancısının artması ve kanamanın artmasıdır. Bu nedenle spiral takıldıktan bir yıl içinde, bu yakınmalara bağlı olarak %5-15 oranında spiralin çıkarılması gerekmektedir. Bu sorunun yaşanması halinde, progesteron salgılayan spiral takılmalıdır. Fakat progesteron salgılayan spirallerde de uzun dönemde rahim içi tabakasında incelme olacağından hastalarda bazı dönemlerde lekelenme tarzında kanamalar görülebilir. İlk zamanlardaki âdet kanamalarında biraz sancı olduğunda, ağrı kesici ilaçlarla bu etki kontrol altına alınabilir.

Bakır spiraller tercih edildiğinde, âdet kanamasında %55 oranında artış görülebilir. Det kanamasının süresi de 1-2 gün uzamaya başlar. Spiralin uzun süre kullanımı söz konusu olursa, bazı dönemlerde kadına demir ve hemoglobin düzeylerini kontrol amacıyla tetkikler yapılmalıdır. Progesteron salgılayan spiraller takıldığında ise kadında âdet kanamasında azalma, sivilce ve tüylenme etkisi ortaya çıkabilir. Hastaların bir kısmında vajinal akıntılar görülebilir.
" } ] }