{ "title": "Vajina Kaşıntısı", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/vajina-kasintisi.jpg", "date": "20.01.2024 20:38:19", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Vajina Kaşıntısı, Bayanlarda oldukça sık görülen ve önemli bir sağlık problemlerinden biri haline gelen vajina kaşıntısı, vajina döl yatağında ortaya çıkabileceği gibi dış cinsel organda da ortaya çıkabilir. Kişiye oldukça sıkıntı durumu yaratan ve rahatsız edici vajinal kaşıntılar vajina bölgesinin hassas bir bölge olmasından dolayı bölgenin tahriş olmasına da neden olur.

Vajina kaşıntısı neden olur?

Mikroorganizmalar, vajina kaşıntısına sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Genel olarak vajina kaşıntısı mikroorganizmalar nedeniyle akıntı oluşması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda vajina bölgesinde enfeksiyon oluşur ve bu durum yalnızca vajinal kaşıntı ile kalmayıp vajina bölgesinde kötü kokulu akıntı, kızarıklık ve tahrişe de neden olur.

Vajinal mantar, her 4 kadından 3' ünde ortaya çıkan bu durum enfeksiyona sebep olan iltihaplı yapının vajinaya veya vulvaya yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Cinsel ilişki, antibiyotik ilaçlar, bağışıklık sisteminin çökmesi ve hamilelik gibi durumlar vajinal mantarlara sebep olabilir ve vajinal mantarlar da aşırı kaşıntının ortaya çıkmasına neden olur.

Cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar, genital uçuk, siğil, klamidya, frengi, bel soğukluğu ve trikomoniyaz gibi cinsel hastalıklar vajina bölgesinde kaşıntı oluşmasına sebep olabilir.

Menopoz, menopoza giren kadınlarda östrojen seviyesinin azalması durumunda vajina duvarının incelmesi ile vajina kurur ve bu durum da vajinada kaşıntı ve tahrişin oluşmasına neden olur. Menopoza girmiş kadınlarda ve emziren annelerde vajina duvarı incelediği için vajinal kaşıntı oluşması ihtimali yüksektir.

Kimyasal ürünler, kremler, parfümlü tuvalet kâğıtları, sabunlar ve kondom kullanımı gibi birtakım kimyasal içeren temizleyiciler vajinada kaşıntı oluşturabilir.

Doku sertleşmesi, oldukça az rastlanan bir durum olmasına karşılık vajinada doku sertleşmesi durumunda vajina çevresinde beyaz parçalar oluşur ve bu durumda vajinada yaralara neden olarak kaşıntının ortaya çıkmasını sağlar.

Bu nedenlerin dışında egzama, sedef hastalığı, kronik deri problemleri, alerjik reaksiyonlar, tüketilen asitli yiyecek ve içecekler, şeker hastalığı, aşırı stres, doğum kontrol hapları, genital bölge temizliğine dikkat edilmemesi ve sinirsel hastalıklar vajina kaşıntısına neden olan diğer etkenler arasında yer alır.

Vajina kaşıntısı nasıl geçer, vajina kaşıntısı birçok sepetten kaynaklanabileceği için tedavi yapılmadan önce kaşıntının nedenini bulunması gerekir. Kaşıntıya sebep olan etken bulunduktan sonra altta yatan sebebe göre tedavi yöntemi uygulanır. Mantar enfeksiyonundan kaynaklanan vajina kaşıntılarında doktorun önereceği antibiyotik ilaçlar kullanılır. Cilt hastalıklarından kaynaklanan vajina kaşıntılarında steroid kremler, menopoza bağlı olarak kendini gösteren kaşıntılarda ise doktorun reçete edeceği östrojen içeren kremler kullanılarak kaşıntılar giderilebilir.

Bitkisel tedavi yöntemi olarak, 1 yemek kaşığı sirkeyi 2,5 litrelik suyun içerisine ilave edip hazırladığınız karışım ile 7 gün boyunca banyo esnasında vajinal bölgenizi yıkamak enfeksiyondan kaynaklanan kaşıntının ortadan kalkmasına yardımcı olur.

İlaç ve krem tedavilerinin yanı sıra vajina bölgesinin temizliğine dikkat ekmek, vajina bölgesini aşırı ıslak ya da kuru bırakmamak, vajina bölgesine banyo yaparken ön kısımda arkaya doğru yıkamak, her gün mutlaka iç çamaşırı değiştirmek, kimyasal madde içeren krem ve pet gibi ürünler kullanmayı tercih etmemek, pamuksu ve rahatsız etmeyen iç çamaşırı giymeyi tercih etmek, beslenmeye dikkat ederek stresten uzak durmak vajina kaşıntısı probleminin giderilmesine yardımcı olacaktır.
" } ] }