{ "title": "Vajinismus", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/vajinismus.jpg", "date": "21.01.2024 04:46:56", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vajinismus, halk arasında bir hastalık olarak düşünülse de aslında vajinismus bir hastalık değil bulgudur. Vajinismus, cinsel birliktelik anında başlangıçta hiçbir sorun olmayan, ancak birliktelik ilerledikçe, birleşme anı yaklaştıkça kadında kontrolsüz bir şekilde gelişen kasılmalar olarak tarif edilebilir. Bu kasılmalar nedeniyle erkek cinsel organı kadın vajinası içine giremez ya da birleşme olsa bile çok ağrılı ve zor şekilde olur.

Vajinismus hastalıktan çok hastalığı ortaya koyan bir teşhistir. Cinsel birliktelik anında kadının korku, endişe ya da yanlış olarak bildiği cinsel bilgiler nedeniyle vajina kanalının bir kısmında yer alan pelvik kasları, vücudun kendini koruma tepkisiyle kasılmasıdır. Bu kasılma kontrolsüz bir şekilde olur ve dolayısıyla cinsel birliktelik gerçekleşemez. Vajinismus problemi yaşayanlarda PC kasları birliktelik vakti geldiğinde istem dışı kasılır. Bu akslar normal şartlarda kadının isteği dahilinde kasılarak gevşeyebilir. Aynı kaslar idrar yaparken de kontrollü bir şekilde kasılıp gevşeyebilir.

Vajinismus nasıl gelişir?

Halk arasında oldukça fazla rastlanılan bir rahatsızlık olan vajinismus da sadece PC kasları kasılmaz. Beraberinde sırt, bacak, bel gibi pek çok bölgedeki kaslarda da kasılma gelişebilir. Kişi cinsel ilişki sonrasında bu tür bölgelerde de ağrı hissedebilir. Ağrıların yoğunluğu vajinismusun şiddetine bağlı olarak değişebilir. Vajinismus anında vajina içine herhangi birşeyin girip çıkması mümkün değildir. Vajinismus hastalarının çoğunda kasılma sadece cinsel birliktelik anında değil, jinekolojik muayene, bölgeye tampon yerleştirme, vajinal tedavi gibi durumlarda da gelişebilir. Vajinismus başka bir deyimle erteleme, kaçınma gibi terimlerle de tanımlanabilir.

Vajinismus belirtileri nelerdir?
Vajinismus çeşitleri

Primer vajinismus: bu vajinismus türünde cinsel birliktelik hiçbir şekilde gerçekleşmez. Çiftler bir kez dahi birliktelik kuramamıştır.

Sekonder vajinismus: Daha evvel sorunsuz cinsel birliktelik yaşanmasına rağmen herhangi bir vajinal travma sonucu gelişen vajinismus türüdür.

Vajinismus tedavisinden önce Jinekolojik değerlendirme aşaması

Cinsel birliktelik anında sorun yaşayan çiftler doktora başvurduğunda vajinismus teşhisi için doktor hastayı değerlendirerek kesin tanıyı koyar. Değerlendirme süresi yaklaşık 1 dakika sürer ve hasta için korku ve endişe gerektirecek bir uygulama değildir.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Vajinismus eğer psikolojik olarak yaşanmıyorsa cinsel birlikteliğe müsaade etmeyen yapısal nedenler varsa sorun cerrahi operasyonlarla çözümlenebilir. Bu nedenle de vajinismus hastalarının Uzman bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Vajinismus probleminin yaklaşık %90'ı psikolojik olarak gelişir. Bu durumda tedavi için davranışsal ve bilişsel yaklaşım ön planda olur. Günümüzde zihinsel iyileşme teknikleri de kullanılmaya başlanmıştır.

Bilişsel teknikte kadına genital bölge ve cinsel ilişki hakkında gerekli ve detaylı bilgiler verilir. Beraberinde kegel egzersizler hakkında bilgi verilir ve PC kastalrının bu egzersizler ile kontrol edilebileceği öğretilir. Bilişsel tedavi kadınla beraber erkeklerde de uygulanmalıdır. Çoğu erkek bu konu hakkında bilgi eksikliği yaşayabilir. Eğer kesin tedavi isteniyorsa egzersizler sağlık kuruluşu haricinde evde de düzenli uygulanmalıdır. Zihinsel iyileşme teknikleriyle beraber egzersiz tedavi hastalar için oldukça kolay ve kabul edilebilirdir. Düzenli bir tedavi sonrasında vajinismus problemi ortadan kaldırılarak düzenli cinsel yaşama başlanabilir.

Vajinismusa eşlik edebilecek diğer sorunlar
" } ] }