{ "title": "Yumurtlama Dönemi", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/yumurtlama-donemi.jpg", "date": "21.01.2024 05:26:06", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Yumurtlama Dönemi: Yumurtlama veya ovulasyon olarak adlandırılan olay tahmini olarak her adet döneminin ortasında gerçekleşir. Bu olay yumurtaların olgunlaşmış olarak döl yatağından yani tüplerden serbest bırakılması ve çatlaması olarak anlatılır. Yumurta döllenmez ise adetle birlikte dışarı atılır. Yani gebe kalmayı isteyen kadınlar adet dönemlerini, tarihlerini, süresini ve de yoğunluğunu not tutmaları gereklidir. Böyle yaparak hem yumurtlama hem de hamile kalma ihtimali çoğalmış olur. Bu şekilde cinsel ilişki tarihinin planlamasını doğru yaparsınız. Bu şekilde ise hamile kalma ihtimali çok artmış olur.

Yumurtlama Dönemi Hesaplaması. Yumurtlama dönemi tahmini olarak adet döneminin ortasına denk gelmektedir. Fakat bu hesaplama genel olarak 28 günlük dönemi için doğru sayılarak kabul edilir. Başka bayanların adet dönemleri çok farklı zamanlarda tekrar ediyor olabilir. Mesela adet döneminiz 28-30 ya da 35 olur. Bu nedenden dolayı âdet kanaması tarihinden 14 gün geriye doğru sayarak tahmini olarak yumurtlama zamanını bulabilirsiniz. Ama adet dönemi 28 günden gününe olan kadınlar ile son âdet kanamasından sonraki 14 gün yumurtlama zamanı olarak hesabı yapılabilir. Lakin adet dönemi 35 gün olan bayanlar içi âdet kanaması başlama tarihinden 14 gün arkaya doğru gelebilir. 14 gün geriye geldiğinde 35-14=21 sonucu bulunur, ama son âdet kanamasından sonraki 21'inci gün yumurtlama günü olarak hesaplanabilir. Bu tarihin adet döneminin ikici yarısına göre toplanmasının nedeni ise adet döneminin ikinci yarısının 14 gün olarak isabet etmesidir.

Yumurtlama Dönemi: Luteal faz olarak adlandırılan bu zaman tüm batanlara farklı olan adet dönemleri için sabit bir zamandır. Ama adet süresi farklı olsa dahi yumurtlamanın gerçekleştiği zamandan sonraki 14 gün âdet kanaması meydana gelecek. Bu sebeple yumurtlama zamanını hesaplanması için bir sonraki âdet kanamasının başlayacağı tarihten arkaya doğru 14 gün saymak daha kolay olur, bu şekilde çok daha doğru bir sona ulaşmamız sağlanacaktır. Yumurtlama dönemi hesaplama işlemi en kolay şekliyle böyle anlatılabilir. Adet döneminin zamanı ne kadar olursa olsun ve isterse adetleri düzensiz gerçekleşiyor olsun, âdet kanaması zamanından 14 gün arkaya gitmek yumurtlama tarihinin doğru olarak hesaplanmasını sağlar.
" } ] }