{ "title": "Yumurtlama Kanaması", "image": "https://www.adetgecikmesi.gen.tr/images/yumurtalama-kanamasi.jpg", "date": "19.01.2024 13:10:51", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "
Yumurtlama kanaması, kadınların belli dönemlerde periyodik olarak gerçekleştirdikleri, rahim içindeki bazı dokuların kan ile dışarı attıkları fizyolojik bir durumdur. Bu durum aynı zamanda tıpta menstrüasyon, halk dilinde regl veya adet olarak da bilinir. Yumurtlama kanaması kızların ergenliğe başlamasıyla başlar menopoza kadar sürer. Yani yaklaşık olarak kızlarda 9-13 yaşları arasında başlar, 40'lı yaşların sonunda menopozla durur. Bu süreler kesin bir değer olmayı ortalama bir aralığı ifade eder. Yumurtlama kanamasının periyodu ortalama dört haftadır. Fakat bir hafta erken veya daha geç de olabilir ve yaklaşık 5-7 gündür. Aynı zamanda bu aralıklar kadından kadına da değişkenlik gösterebilir.

Yumurtlama kanaması yaklaşık 4 haftadır dedik. Bunun nedeni kadında yumurtalıkta var olan yumurtaların her 4 haftada bir rahime bırakmasından kaynaklanır. Eğer bu dönem aralıklarında yumurta erkekten alınan spermle döllenmezse rahime alınan yumurta çeşitli faktörlerin (Hormonlar gibi) etkisiyle yapıştığı dokudan veya dokuyla birlikte kanama oluşturarak vajinadan çıkar ya da eğer spermle döllenecek olursa birtakım değişikliklerle döllenmiş yumurta rahimde tutulup gebeliğin oluşması için ortam hazırlanır ve bu dönemde yumurtlama kanaması olmaz. Genellikle de emzirmeyle ilişkili olarak da doğumdan sonraki 8-16 haftaya kadar kanama görülmez. Emziren annede emzirmenin süresi artarsa yumurtlama kanaması onla orantılı olarak daha geç dönemde tekrar başlar. Doğumdan sonraki ilk 6 haftada loşia olarak tabir ettiğimiz bir kanama olabilir. Bu kanama daha fazla olup daha kırmızıdır ama yumurtlama kanaması değildir.

Yumurtlama kanamasında düzensizlikler olabilir. Bunların nedenlerini iyi araştırmak gerekir. Bu nedenlerden önemlileri şunlardır:

Polikistik over sendromu: Yumurtalıklar daha büyük ve içlerinde küçük küçük kistlerle karekterize birtakım hormonal düzensizlik mevcuttur. Bu hastalıkta ya kanama düzensizlikleri vardır ya da hiç kanama yoktur.

Endometriozis: Normalde her ay kanamayla beraber atılan dokunun rahim dışında bir yerde oluşmasıyla karekterizedir. Kanama düzensizlikleri yapabilir, anormal kanama yapabilir.

Doğum kontrol hapları: bu hapların içinde bulunan hormonlar yumurtalıktan yumurta bırakmasını önler.

Pelvik inflamatuvar hastalık: Cinsel temasla vajinaya giren mikropların rahim ve diğer üreme organlarında enfeksiyon oluşmasıdır. Kanama düzensizlikleri dışında başka kliniklere de yol açabilir.

Rahim polipleri: Rahmin iç tabakalarında gözüken kitlesel lezyonlardır.

Stres, rahim kanserleri, diyabet, aşırı kilo alma, tiroit hastalıkları, steroid ilaçlar, antidepresan ilaç kullanımı, aşırı egzersiz gibi durumlar da yumurtlama kanamasında düzensizliklere yol açabilirler.
" } ] }