Adet Döneminde Ödem Adet döneminde ödem oluşmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Adet kanaması başlamadan bir veya iki hafta öncesinde başlayıp, regl dönemi sona erdiğinde ortadan kaybolan belirtiler mevcuttur. Adet kanaması döneminde vücutta şişlik, ağrı, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, ruhsal gerginlik durumu ve sinirlilik hali sıkça yaşanabilir. Ayrıca tatlı ve tuzlu yiyecekler için aşırı istek de bu dönemde yaygındır. Ödemin Nedenleri ve Çözüm Yolları Özellikle bu dönem içinde kadınların en büyük problemi vücutta ödeme bağlı şişlik ve kilo artışıdır. Tuz tüketim miktarını düşürmeniz; vücuttaki sıvı artışını hafifletecektir. Yemekleri az tuzlu veya tuzsuz pişirmek, tuzlu peynir, tuzlu zeytin, turşu ve soslardan, salamura besinleri tüketmemek ödeminizi hafifletecektir. Ayrıca vücutta şişkinliği engellemek için su tüketimini artırmak gerekir. Çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin fazla tüketilmemesi önemlidir. Ödemi atmak için maydanoz, kekik gibi bitkiler tüketilebilir veya bu bitkiler çay olarak da demlenip içilebilir. Bunun yanı sıra adet kanaması döneminde fazla kanamaya bağlı olarak demir kaybı yaşanabilir. Demir kaybını engellemek için günlük olarak yaklaşık 90 gram kırmızı et, tavuk veya balık tüketilmelidir. Kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kuru meyveler demir bakımından zengin olduğu için bu dönemde tüketilmelidir. Demir emilimini artırmak için ise C vitamini içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, yeşil biber, portakal ve mandalina gibi besinler bolca tüketilmelidir. Vitamin ve Mineral Takviyesi Adet kanaması döneminde B6 vitamini ve magnezyum seviyelerinde azalma olabilir. B6 vitamini eksikliği sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle regl döneminde ve öncesinde B6 vitamini bakımından zengin besinlerle beslenmek bu dönemi rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, süt, portakal, armut, muz, lahana, ıspanak, karaciğer, kinoa ve kuru fasulye B6 vitamininden zengin besinler arasındadır. Magnesium eksikliği ise tatlı isteğine sebep olabilir. Bu tatlı krizlerini engellemek için magnezyum tüketimini artırmak gerekmektedir. Tüm yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, tahıllar, kepekli pirinç, fındık, ceviz, badem, patates, üzüm, kakao ve çikolata da magnezyum bakımından zengin besinlerdir. Bir fincan sıcak çikolata, bu dönemde magnezyum ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olabilir ve tatlı yeme isteğinizi hafifletebilir. Posalı Besinlerin Tüketimi Kan şekerinin kontrolü için posa bakımından zengin besinler tüketmek gereklidir. Günlük beslenme içinde alınacak posa miktarını artırmak için tam tahıllı undan yapılmış ekmek, kepekli makarna ve pirinç, her öğünde salata tercih etmek posa alımınızı artıracaktır. Posa, bağırsak düzeninizi sağlamanın yanı sıra kan şekeri kontrolünü de desteklemektedir. Bal, reçel ve pekmez gibi besinler kandaki şekeri hızlıca artırdığı gibi hızlıca da düşmesine sebep olur ve tatlı krizlerine yol açar. Adet kanaması öncesinde ve döneminde bu besinleri sınırlı tüketmek gerekir. Ne Yemelisiniz? Bu dönem içinde öğün sayısını artırmak, gereksiz enerji alımlarını önleyecektir. Ara öğün olarak düşük kalorili besinleri seçmek önemlidir. Meyve suyu yerine meyveleri, katı kabuklu yemişleri, yoğurt ve süt gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Bolca sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin. Sıvı ihtiyacınızı su içerek karşılayın. Çay, kahve, meyve suları veya asitli içecekler susuzluğu önlese de su yerine geçmez. Gün içinde mutlaka 8-10 bardak su tüketin. Meyve suları ve asitli içecekler kalorileri yüksek ve şekerli içecekler olduğu için; çay, kahve gibi içeceklerde kafein bakımından zengin olduğu için bu dönemde tüketmeyin. |