Adet Dönemi Hesaplama, Bir adetin başlangıç gününden bir sonraki adetin başlayacağı güne kadar geçirilen sürenin hesaplanmasıdır.
Adet kanaması (regl); rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların gebelik gerçekleşmediği takdirde ergenlikten itibaren her ay kan ile birlikte vücuttan dışarı atılması şeklinde gerçekleşen fiziksel olay. Adetin ilk günü ile kast edilen kanamanın başladığı ilk gündür. Adet kanaması 5 ila 7 gün sürer.
Adet kanamasının başlangıç tarihinden itibaren 14 gün sonrası yumurtlama(ovulasyon) dönemidir. Ovulasyon; Yumurtalıktan yumurtanın bırakılıp fallop tüpleri tarafından yakanlanma sürecidir. Bu süreç içindeki hormonal değişiklikler ile fallop tüplerine yakalanan yumurta 24 saat içinde döllenmeye uygun hale gelir. Yani bu dönemde hamile kalma olasılığı daha yüksektir. Ovulasyonun 3 gün öncesi ile 2 gün sonrası döllenmenin gerçekleşmesi için en ideal zaman aralığıdır.
28 günde bir adet olan kadınların Ovulasyon(yumurtlama) dönemi adetin ilk gününden başlayarak hesaplandığında 14. gün
30 günde bir adet olan kadınların Ovulasyon(yumurtlama) dönemi adetin ilk gününden başlayarak hesaplandığında 16. gün
35 günde bir düzenli şekilde adet olan kadınların Ovulasyon(yumurtlama) dönemi adetin ilk gününden başlayarak hesaplandığında 21. gündür.
Ovulasyonla birlikte vücutta meydana gelen değişiklikler; Servikal mukusun değişmesine bağlı olarak Bazal vücut ısında artış, Kasıkların alt kısmında ağrı, Cinsel istekte artış, bazı kadınlarda gaz sancısı, baş ağrısı ve göğüslerde gerginlik şikayeti...
İki adet arasındaki süre yaklaşık olarak 28 gündür fakat kişiye göre +/- 7 gün değişebilir. Bu dönem içinde hormon dengesi sürekli değişen kadınların vücut sistemlerinde de sürekli değişimler olur. Adet dönemi hesaplanırken bu değişikliklerin de kaydedilmesi vücudun geçirdiği dönemleri anlamak ya da herhangi bir sıkıntılı durumun erken farkına varabilmek için önemlidir.
Adet dönemi hesaplarken dikkat edilmesi gereken fiziksel değişiklikler;
Bazal vücut ısısı; Adet takvimi oluşturulurken günlük olarak vücudun ısısı kontrol edilmeli ve not alınmalıdır. Yumurtlama dönemlerinde vücut ısısı; 0.4 ila 0.6 derece yükselebilir.
Rahim ağzı (servikal) değişiklikler; Adet takvimi hesaplanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur rahim ağzı değişiklikleridir. Eğer rahim ağzı aşağıda, kuru, sert ve kapalı ise adetin döllenmeye uygun olmayan dönemi içindesinizdir. Rahim ağzının yukarıda, kısa, yumuşak açık ve ıslak oluşu ise gebe kalmak için uygun döneme girildiğinin göstergesidir.
Ay içinde salgılanan servikal mukus normaldir, ayın farklı dönemlerinde kıvamı ve rengi değişebilir. Adetten sonraki 4-5 gün servikal bir akıntı olmaz. bu döneme kuru dönem denilebilir. Krem şeklinde, süt gibi olan akıntı ovulasyon dönemine yakın tarihlerde gerçekleşir. Bu akıntı normaldir. 2 ila 4 gün sürebilir. Gebeliğe müsait dönemde olunduğunun işaretidir.
Yumurta akı şeklinde akıntı; Döllenme için en uygun dönem.. Şeffaf ve yumurta beyazı şeklinde olan akıntı elastik kıvamdadır. Normaldir. Gebelik daha çok bu dönemde olmaktadır. Bu yüzden bu akıntılar tarihlenerek Adet dönemi hesaplamasında takvime eklenmelidir.